ОбществоРегионалниСамоков

Празник край историческата „Каменна колиба” над Бели Искър

Анна Манова

На 10 август местни родолюбци се събраха над самоковското село Бели Искър, за да отпразнуват официалното обозначаване на историческо за местността място, носещо името „Каменна колиба”.

„Каменна колиба” представлява естествено образуван заслон, служел за подслон на войводи и четници по пътя им към Демир капия и борбата им за освобождение на Македония и Одринска Тракия. Историческото място се намира по посока на еко пътеката на Бели Искър. В края на юни месец тази година над 30 доброволци, членове на местното читалище в селото и представители на структурите на ВМРО от Самоков, Бели Искър и Костинброд, се включиха във възстановяването на достъпа до нея. Мястото беше почистено, а след това бяха монтирани й указателни табели, които упътват към нея. Поставена е й паметна плоча на мястото.

В жаркия августовски ден поляната край „Каменна колиба” бе огласена от глъчка. Още от пътя се чуваха песни и звучеше музика. Прекрасен празник, организиран съвместно от НЧ „Стойне Ангелов” към селото, заедно с местните патриоти от ВМРО – Самоков и структурата в Бели Искър, подкрепено от кмета на Самоков Владимир Георгиев и директора и служителите на Национален парк „Рила”. Председателят на читалището Диана Терзийска поздрави всички присъстващи като припомни, че в момента се намират на стар римски път. Това е мястото, останало в преданията на жителите на Бели Искър, както и в историческите сведения, като сборен пункт преди прехода през планината. Именно от там преминава югозападната граница между освободените земи на България и поробената Македония. В освободителни борби е участвал и революционерът и поет Пейо Яворов, като се смята, че именно той е пребивавал в „Каменна колиба”, заедно с други четници.

В празничната програма взеха участие местни състави, които успяха да въздействат на аудиторията с магията на българската фолклор, изпълнен сред необятната красота на природата.  С няколко изпълнения се включиха Женската фолклорна група, Женска певческа група за автентичен фолклор „Искровки”, Мъжката певческа група „Орлови скали”, както и най-малките – Детска певческа група към читалището. Страхил Галев, който е познат като „гласът на Бели Искър”, изпя акапелно няколко песни. А присъстващите затихнали слушаха и снимаха изпълнението му.

Празничното събитие уважиха евродепутатът и зам. – председател на ВМРО Ангел Джамбазки, народните представители Радослав Стойчев и Валентин Милушев, кметът на Самоков Владимир Георгиев, кметът на Бели Искър Крум Георгиев, директорът на х-л „Самоков” Светла Атанасова.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close