ОбществоРегионалниСамоков

Празник за децата в Самоков с вълшебства, риби и много емоции

“Самоков 365”

Празник за децата в Самоков с вълшебства, риби и много емоции по повод 1 юни – Международния ден на детето. Сдружение „За Самоков” организира Фестивал „Вълшебствата на рибата и децата“, който се финансира по проект „Съхраняване на местната идентичност чрез възстановяване, опазване и анимиране на културно- историческото наследство на територията на МИРГ Самоков.

Празникът се проведе в парк „Крайискърец“. Много забавления и предизвикателства зарадваха малчуганите. Голяма атракция бе обучението по риболов, където майсторите на риболова от Сдружение „Зарибени” показаха как се поставя стръв, как се мята въдица и как се ловят рибки. От пуснатите в езерото 40 пъстърви, бяха уловени 10, 2 с въдица и останалите с ръце и кепче.

За малките художници Ана-Мария Мехочева, преподавател в школа „Зографче”, помагаше в арт работилницата, където темата бе водният свят. Малчуганите можеха смело да изразят творческите си заложби върху бялото платно. Г-жа Елена Сердарева, шеф – готвач, ръководила курсове по готварство и преподавател в Гимназия по туризъм – Самоков, заедно със свои възпитаници, пък помагаше на любителите на кулинарното изкуство да приготвят различни вкусотии от риба и рибни продукти. Тук някои за пръв път опитаха тарама хайвер, рулца от раци и други деликатеси и откриха нови вкусни храни. Но участниците в кулинарната работилничка не само дегустираха, но и приготвяха сами различни вкусотии, пекоха рибка.

Любознателните пък намериха своето поле за изява на „Зоната за умници”, където се проведе забавна викторина с въпроси за историята и културно-историческото наследство на Самоков. Празникът няма да е празник без парти и забавни игри. С тази задача се заеха аниматори – пирати и клоуни, които осигуриха много приключения за присъстващите. А вълшебствата на празника бяха доставени с любезното съдействие на МАГ Икар. А уморените от игри и забавления, отдъхваха в кинозоната с прожекции на филми за Симеон Самоковски, Девическия манастир в Самоков и първата българска печатница. Специален гост на фестивала бе Анна-Мария Лазарова, представител на школа за математика, роботика и програмиране “АиЛа”. Там малчуганите откриха вълшебствата на бъдещето – роботика и програмиране.

Всички участници в празника получиха много лакомства и награди.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close