Общество

Празник в село Продановци

Никол Николова

prodanowci3През изминалата събота едно от самоковските села – Продановци, отбеляза ежегодния си събор. Той се провежда всяка година в началото на месец юли /09.07/.

По традиция приготовленията за празника започват по изгрев слънце. Приготвя се традиционен вкусен курбан, който преди да бъде раздаден за здраве на присъстващите, се освещава. А в обедните часове жители и гости на селото се събраха  край параклиса „Св. Св. Петър и Павел”, където беше раздадена гозбата.

След това празненството можеше да започне. За първа година имаше организирана програма, която доста се хареса на продановчани и подсили доброто и prodanowci2празнично настроение. Тя стартира по-нетрадиционно, с участието на Клуб на любителите на историческото оръжие „ Чакър Войвода”. Характерно за тях е, че присъствието им е свързано с гърмежи на черешово топче, което си беше истинска атракция. Те направиха кратка историческа въстановка. Програмата продължи с участието на женска певческа група „ Райски гласове” от село Райово, детско-юношеска танцова група „ Рилска магия” от село Говедарци, танцовата група на село Продановци- „Възраждане 2016”, която е новосформирана, а след това за настроението на празнуващите продължиха да се грижат изпълнителите от оркестър „ Родопи”.

В края на вечерта, когато времето позволяваше, отново за първа година имаше и празнична заря, с което беше закрита и програмата.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close