БоровецОбщество

Празникът на българщината събра за трети път на едно място български производители и занаятчии

Анна Манова

За трета поредна година във вилно селище „Ягода” в Боровец си дадоха среща различни български производители и занаятчии.  Поводът беше провеждащия се в курорта навръх Деня на независимостта Празник на българщината.

Събитието, което има патриотичен дух, започна на 22 септември. Началото на деня беше отредено за посрещане на всички желаещи да подредят сергиите си и да покажат какво са произвели или измайсторили. В празника се включиха три винарски изби, традиционната и популярна в цял свят българска роза от Казанлък, златен мед от Еленския Балкан и Странджа, самоковските дърворезбари Стефан Дойчинов и Стефан Банчев, с ръчно изработени неща се включи и Йорданка Вардарова, билковото рилско богатство демонстрира самоковецът Румен Тодоров, керамика показа Ваня Рибарска от Благоевград, бат Диан – Диан Арабаджиев от Ихтиман беше подредил голямо разнообразие от ножове. Специални участие и тази година направиха децата от Дом „Проф. Асен Златаров”, гр. Враца. Те бяха изложили изработени от тях картички и картини. Като събраните средства от продажбите са за покриване на нуждите на децата или за провеждането на лагер. В празника се включи и майстор Крум Велев, който от няколко трупи успя да направи интересна дървена пейка, на която са „кацнали” бухал и орел.

Началото на празничната програма беше дадено в петъчния ден в 18:30 часа с гръм на черешово топче, предварително подготвено и заредено с барут от КЛИО „Чакър войвода”. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха бабите от Радуил и танцов състав отново от село Радуил. В програма участие взеха и децата от ФТА „Рила”, с ръководител Кирил Амбарков и МВГ „Орлови скали” от село Бели Искър. Присъстващите имаха възможност да дегустират виното от трите винарски изби, което беше един добър сгряващ елемент в студения есенен ден. Музика огласяше празника, а хората се виеха около сергиите.

Празникът продължи и на следващия ден – 23.09, когато кръшните хора отново се виха, а всеки, който имаше желание можеше да се научи на някоя нова стъпка. Бабите от Радуил бяха подготвили вкусни изкушения – баници и питки. Във празничната програма се включи народният изпълнител Володия Стоянов, който изпълни най-хубавите си песни. Въпреки хладното време топло настроение не липсваше. Празникът на българщината приключи в неделния ден, когато всички производители и занаятчии събраха сергиите си и си обещаха догодина да се срещнат пак там. Организаторите подчертаха, че са доволни от празника и са благодарни на всички, които радушно се включиха и тази година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close