Седмицата

ПРАВО НА ОТГОВОР

obshtina-samokovВ отговор на интервюто на г-н Калоян Калоянов в бр. 49/02.01.2015 г. „Аеробиката в Самоков не е удобен спорт“

 Преди да премина към отговора на неоснователните обвинения, искам да изкажа своята благодарност към състезателите на клуб по аеробика „Самоков“, че ни донесоха много радост през изминалата година. Надявам се, че са усетили нашата подкрепа и нашата гордост от постиженията си. Благодарност поднасяме и на треньорите Калоян Калоянов и Дияна Борисова за добрата подготовка на състезателите. Наясно сме, че без добри треньори, без добра подготовка и без добра материална база и най-талантливите деца не биха показали потенциала си.

Целта на церемонията „Спортист на годината“ за 2014 бе да се представи дейността на всички спортни клубове в Самоков и постиженията на самоковските спортисти. За целта бе проведено заседание на комисията по спорта, на което присъстваха общински съветници, представители на спортни клубове, служители на администрацията. Обсъдено бе как да бъдат направени номинациите, като всички се обединиха около идеята тази година церемонията да има презентативен характер – т.е. да представят всички видове спорт, без да се прави класиране. За да се направи класиране, трябва да има изработени и одобрени критерии.  Взе се решение комисията по спорта да изработи такива до средата на февруари и в края на 2015 церемонията да бъде с реални номинации за спортист, отбор и треньор.  С проведената церемония се целеше да се постави едно добро начало за отдаване на признание на спортистите и спортните дейци на Самоков. Всеки клуб посочи най-изявения си спортист. Номинацията за треньори и отбори бе за трима и комисията по спорта определи наградените.

Категорично не мога да се съглася, че Общината не подпомага аеробния спорт. В ученическата спортна школа към Общината бе отпуснат щат за треньор по аеробика. Миналата година, поради излизането на г-жа Борисова по майчинство бе сключен договор с г-н Калоян Калоянов до завръщането й през юни. В цифри за 2013 година щатната бройка по аеробика е получила 8 969 лв. за трудово възнаграждение и пътни разходи. Това е единствената треньорска бройка, на която се изплащат и пътни разходи.

По отношение на базата, издръжката на зала „Самоков“ е 122 хил.лв. годишно, като съоръжението се ползва основно от баскетбол, аеробика и бокс. Наемът на залата по аеробика /като общинско предприятие „Спортни имоти и прояви“ не могат да предоставят безвъзмездно база/ на месец е 75 лв. като се ползва по около 8 часа на ден, 7 дни в седмицата. Годишният наем се заплаща за 11 месеца, т.е. един месец се ползва безплатно като се води почивен, но реално тренировките не се прекъсват. В момента на клуба по аеробика е предоставена още една зала за физическа подготовка – 4 пъти седмично. Най-елементарната сметка показва, че издръжката на залата не може да се покрие от символичните наеми и тези средства се поемат от Общината, което също е за подпомагане на дейносттта на клубовете.

За 2014 година на Община Самоков отпусна 2500 лв. за провеждане на Световната купа в Боровец и 4 600 лв. за дейността на клуба по аеробика. Трите момичета, които спечелиха много медали, получиха специална награда на Празника на Самоков в размер на 1000 лв. След успешното им класиране на международните турнири  кметът Владимир Георгиев ги посрещна и им връчи персонална парична премия.

В подкрепа на спорта аеробика, Община Самоков закупи подиума, върху който тренират състезателите, като отпусна средства в размер на 20 хил.лв. Същият този подиум е предоставен за ползване от клуба. Подиумът се предоставя под наем за провеждане на състезания по аеробика в Пловдив. Средствата от наема влизат в клуб по аеробика „Самоков“.

По отношение на състезателя, който дойде от клуба в Хасково, отказът за настаняване в общежитието е от директорката на СУ „Никола Велчев“, под чиято юрисдикция и издръжка е ученическото общежитие. Мотивът, посочен в отказа е липса на свободни места. Първият етаж на сградата е зает на 100%, а вторият е все още неизползваем.

16 хил.лв. са отпуснати от община Самоков за подмяната на осветителните тела в зала „Самоков“. Приоритетно подмяната започна от централната зала „Арена Самоков“ и ще продължи в останалите зали.

Спортът в Самоков има 100-годишна история и Община Самоков винаги е подкрепяла спорта чрез субсидиране на клубовете, финансиране на провеждане на купи и международни състезания, поддръжка на спортна база. Община Самоков ежегодно заделя средства, които се разпределят между клубовете по критерии, приети от ОбС. Средствата от общинския бюджет се разпределят между 21 вида спорт. На празника на Самоков се връчва една награда от 2 хил. лв. за спортен отбор и две награди по 1000 лв. за спортист и треньор на годината. Има една учредена и годишна стипендия за спорт в размер на 1000 лв., които също се отпускат от общинския бюджет. Подкрепяме и се радваме на нашите изявени спортисти, но много важно е и подкрепата и насърчаването на ученическия спорт. А смятам, че Община Самоков дава много за спорта в града.

 

 

Васил Сайменов

Зам.-кмет

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close