ОбществоРегионални

По 101 клинични пътеки ще работи „МБАЛ-Самоков” ЕООД през 2020 г.

Самоков 365

През 2020 „МБАЛ-Самоков” ще работи по максимален брой от 101 клинични пътеки, за които има сключен договор със Здравната каса. Това обяви директорът на лечебното заведение д-р К. Ковачка като допълнително има амбулаторни процедури, високоспециализирани дейности, включително и нови. „Отговорихме като нива на компетентност, медицински стандарти, фармакотерапевтични ръководства и нямаме отказани клинични пътеки” – коментира още тя. По отношение на извънболничната помощ самоковската болница ще работи по сключен договор за образна диагностика и високоспециализирани дейности, включително мамография и скенер. Също така налице е пълен пакет за физиотерапия и рехабилитация /д-р Москова/  и сключен договор с  отделението по клинична патология /д-р Жеков/ за намазките, които се вземат от акушергинеколозите.

„С голямо огорчение трябва да споделя, че тази година договора, който сме сключили с лабораторията със завеждащ д-р Минчева ни е отказан в две трети от нещата – това, което касае туморни маркери и хормони на щитовидна жлеза. Много жалко, защото пациентите ще бъдат лишени от едно изключително високо качество на медицинската услуга. Лабораторията е акредитирана и разполага с изключително високо ниво на компетентност съгласно разрешителното за дейност на „МБАЛ-Самоков” ЕООД” – информира още управителят на самоковската болница, подчертавайки, че апаратурата, с която работи д-р Минчева е като тази във ВМА  и Александровска болница. Изисква се изключителна прецизност. Диагностиката на един туморен маркер и на хормон налага понякога многократно да се повтори изследването, за да бъде точно, защото ендокринолозите се подписват и дават хормонална  терапия на пациентите на база това изследване.

Има ли полезен ход в този случай, за да може лабораторията без заплащане за гражданите на Самоков? Миналата година около 4000 самоковци са ползвали услугата по Здравна каса. „Лаборатория, която е на територията на поликлиниката е сключила договор и съгласно НРД болницата се лишава от предлагането на подобен тип услуги. „Ще направим всичко възможно в рамките на закона да поискаме недостатъчност от РЗИ и да разрешат както на тази лаборатория, така и на болничната да прави изследванията. При пазарния механизъм всеки пациент трябва да избере къде да отиде и да се изследва. За момента това е рамковия договор, това е закона, така че за известно време ние няма да можем да предоставим тази услуга. Надяваме се на разбиране, защото все пак е изключително високо нивото на лабораторията на болницата и това би трябвало да се ползва от нашите съграждани” – заяви още управителят.

Дежурна тема е заплащането. По думите на д-р Ковачка, болницата няма никакви финансови задължения, не само просрочени, но и текущи. При обема на сключения договор и повишението в цените на някои от клиничните пътеки може да си позволи увеличение на заплатите. Взетото решение е от 1-ви февруари и предвижда увеличение във възнаграждението на медицинските специалисти, на акушерките, рехабилитаторите и клиничните лаборанти със 70 лв. Изготвен е пакет, включващ базисната работна заплата и клас прослужено време, за да бъдат разпределени парите справедливо между всички. Всички лекари ще получат по 140 лв., разпределени по същия начин. „Минималната работна заплата е увеличена от 1-ви януари и това сме го направили за другия персонал. Ние ще продължим да работим и даваме допълнително материално стимулиране на персонала, което ще бъде в зависимост от качеството на извършената услуга, от това има ли жалби срещу някои отделения и персонално към някои сестри и лекари и изпълнени ли са качествено медицинските стандарти и фармакотерапевтичните ръководства. Имаме подписан КТД, който го изпълняваме. В него има допълнително материално стимулиране,  базисните заплати са увеличени на сестри и лекари и ще има още един път материално стимулиране при изпълнението на споменатите по-горе условия” – поясни още управителят на лечебното заведение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close