БизнесИнтервюЛичности

По стъпките на барса

Анелия Балабанова

Цели се в луната, ако не успееш поне ще си сред звездите. Бойко Дамянов – собственикът на „БАРС” ЕООД искрено вярва в това и на това мото е подчинил живота си, а и своя бизнес. Отправната точка към доверието на клиентите са коректността и качеството на произвежданите продукти. Те са и движещата сила по стълбичката на успеха. Стъпало по стъпало резултатите стават факт, благодарение на всеотдайния труд и липсата на каквито и да е компромиси. За мнозина името на компанията -„БАРС” звучи екзотично, но е изключително символично. Ще попитате защо? Отговорът ще дойде сам, ако някога сте се натъквали на едрия хищник от семейство „котки”, който обитава планините на Средна Азия. Бизнесменът е имал възможността да види с очите си  барс и това оставя траен отпечатък в съзнанието на Бойко Дамянов. Няма такава красота, грация и хармония на движенията. Подобно усещане оставят произвежданите от фирмата, която ръководи термобельо, маски за скиори, мотоциклетисти и други леки изделия за спорт. Част от продукцията е предназначена за износ – Румъния, Германия, Холандия, Норвегия, Италия, но основен потребител си остава българският пазар.  Трудно е, защото е сегмент с доказани имена в бранша. Знам срещу кого се изправям и трябва да търся пазарна ниша” – споделя предприемачът и не спира да крои планове за бъдещето.  Може би защото човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Завършил Икономика и управление на автомобилния транспорт в азиатския град Ташкент,  вече години наред Бойко Дамянов упорито върви по стъпките на снежния леопард, който мнозина определят като самотен ловец. Упоритост, знания, умения и инстинкт да улавяш всяка новост и тенденция, които да те изкачат на гребена на вълната ли са рецептата за собствен бизнес в Самоков  – отговор и размисли по темата от първо лице.

Собствен бизнес в Самоков и то свързан с производство на уникални спортни изделия – изцяло авторски и по собствено хрумване. Не е ли много амбициозно от Ваша страна?

Има една приказка – Цели се в луната, ако не успееш поне ще си сред звездите. Самата идея възникна малко с късмет. С течение на времето към това добавихме много труд, внимание и естествено коректност към клиентите. Към запитването за всяка една поръчка, преди години дойде и едно запитване от Холандия за съвсем друго нещо. Бързината, с която реагирахме ние впечатли отсрещната страна и ни беше предложено да произвеждаме подобно нещо – много малки количества за холандския пазар.В последствие реших да опитам и на българския. Ползваме материали и платове от водещи европейски производители, които също са имена в бранша. Оказа се, че тогава е имало глад и в последствие клиентите сами даваха идеите. В крайна сметка сега имаме доста голяма гама продукти – термобельо, термооблекла, блузи и  клинове, маски за скиори/за защита на лицето/, мултифункционални кърпи.  Трудностите и спънките дойдоха от хора, на които им липсват идеи. Например стигна се дотам аналогичен модел на изделие, разработено от мен да се появи на запад. Човекът взима и копира на готово и слага логото на известна марка. Нищо, че при една евентуална проверка ще излезе, че аз го подправям. Въпросът е да откъсне залче от пазара и то по абсолютно нечестен начин.

Колко години сте вече на пазара и доколко вярна е максимата, че апетитът идва с яденето?

Аз съм щастлив човек в това отношение, защото работата ми харесва. Изминахме доста път – от  разработването на платове и измисляне на опаковките, за да стигнем до крайния потребител. Нямаме все още магазин за продажба на дребно, но се надявам някой ден и това да се случи.  С голяма част от нещата съм натоварен лично. Това е изключително много работа, често пъти по 12 часа на ден. Всичко сами си правим, няма почивка. Не се оплаквам, защото работата ми харесва. Затова ходя и върша всичко с желание. Залагаме преди всичко на качество и функционалност. Гледам да не утежнявам облеклата. Човек, който прекарва цял ден в планината, да му е топло и комфортно. Всички използвани от нас материали /конци, ципове, ластици/ са от доказали се с качеството си европейски и световни производители. А материалите са плод на високите технологии в текстила. Тъканите за термооблеклата са разтегливи в двете посоки, леко мъхести от към страната на тялото и са изключително комфортни за носене, антибактериални, покриващи широки температурни амплитуди.

Има ли нови неща – актуална информация и тенденции в бранша, които трябва да се следят?

Да, защото голяма част от хората си мислят, че стилът, който е бил преди години не се различава.  Само, че не е точно така и текстилът също търпи развитие – появяват се специални нишки и други иновации, които придават различни качества. Освен това комфортът и разтегливостта на платовете е различна. Навлизат много неща в тази сфера, които трябва да се следят постоянно. Аз самият имам доста идеи. За съжаление в нашата държава всичко става много бавно. Абсолютно без помощ от държавата, която в повечето случаи вместо да помага създава редица пречки пред бизнеса. За сравнение –  на мой колега и конкурент от Словакия държавата му плаща участието във всички международни панаири по света. Започна след мен, а сега и по пазари и по обем на производството е много над мен. Това е основното. Преди години бях на една командировка до Берлин – панаир, на който бях поканен като представител от България. Не ми зачетоха разходите за пътуването и се наложи сам да си ги поема.

За участие в различни проекти мислите ли? Това като че ли носи глътка въздух за фирми с мащаба на вашата – и като работна ръка, която може да се наеме и като финансиране.

Толкова съм разочарован, от държавата като субект, който трябва да стои зад гърба на такива като мен, че нищо не искам от нея и ще дам минимумът, който съм задължен. Ние сме дребна фирма и при всички случаи има още какво да се желае. Развитието е бавно точно защото разчитаме само и единствено на себе си. Целта ни е да докажем, че и в България може да бъде произведен перфектен продукт, по нищо неотстъпващ на големите имена в бранша.Всички произведени от нас продукти са тествани лично от нас или наши приятели, значително време преди пускането им в серийно производство. Основните продукти на „БАРС” ЕООД са дрехите за активен спорт и точно това ни прави много внимателни по отношение на материалите, с които работим. Използването на нови тъкани се оценява от клиентите ни, които се нуждаят от симбиозата между функционалност и свежа визия. Не си позволяваме никакъв компромис с качеството.

Открили сте ниша, която ви стимулира да работите и вървите напред. Така ли е?

Да, още повече идеите са насочени към това да се различаваме от общото и винаги да предлагаме нещо, което е на добра цена с добро качество. Например единият от платовете, които ползваме го ползват почти всички имена в бранша. Преди години наш клиент от Финландия, дошъл да кара ски на Боровец, купува един от нашите продукти – предишната разработка, за която споменах по-горе, че много добре се приема и това позволи да изнесем еднократно количество за Финландия. Заедно с това изпратих и произведено от нас термобельо. Като комплимент получих благодарствено писмо и си струва да бъде сложено някъде като реклама на фирмата. Защото човекът е вече над 70 години, видял е и 2, и 200. Изненадан как една малка фирма като нашата може да произвежда и изкара  на пазара такъв добър продукт. Стана ми много приятно.

Мислите ли, че в Самоков може да се прави бизнес на добро ниво и има благоприятни предпоставки за това?

В Самоков може да се прави бизнес. За съжаление желанието на управляващите е да се напудри града, да изглежда добре, без да създадат предпоставки да се развие този бизнес. Например 99% съм сигурен, че ако подам едно искане към местната управа да бъде осигурено място за изграждане на фирмен магазин, точно както е по подобието на „Лавка”, едва ли нещата ще стоят много розово и приятно за мен. Ако искам парцел за по-съвременна производствена база в промишлената зона на града, както някои колеги го направиха, нещата ще бъдат такива. До момента не съм правил такива опити, но ми влиза в плановете. Надявам се. Ще поживеем, ще видим.

Оптимист ли сте за утрешния ден?

Понякога искрено се учудвам от някои неща. Аз съм учил в чужбина и животът ми е тръгнал така, че съм обиколил 38 държави. Знам какво имаме ние като природна даденост на местно ниво, но не го оценяваме. Рушим го, което е още по-зле.  90% от производството, което правим е за вътрешния пазар, 10% за износ. Мислим за разширяване и нови изделия. Вероятно някога ще стигнем и до собствена производствена база. Мога да кажа, че наемите в Самоков пречат много на бизнеса. Това го знам от колеги. Не може наемите в София да са съизмерими с тези при нас, при положение, че и като работна ръка и оборот няма нищо общо. За съжаление обаче трябва да се примирим с нашенската си действителност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close