ЗлободневноОбщество

По следите на времето в Боричо

Анелия Балабанова
13639853_10207173977208860_518365009_oБоричо, ах Боричо. Неотдавна, преди няколко години, мястото в покрайнините на града се сдоби с прозвището „Ориндж Каунти”. Връщайки лентата назад може да се каже, че причината се коренеше в изградения лифт, шумът около, който повиши цените на имотите.
Радостта беше кратка. Типично по български, нещата зациклиха. Новопостроеното съоръжение функционира около една година и така не заработи на пълни обороти. Времето обаче се оказа напълно достатъчно, за да проличи необходимостта от нещо подобно. Децата от самоковските училища и детски градини бяха сред редовните посетители на този своеобразен комплекс. Припомняме, че зимният ски комплекс беше изграден от дружеството „Борико 2007”, в което съакционери са Община Самоков и „Ел Ем Импекс”. Плановете и добрите намерения за традиционни състезания, начертани при откриването на съоръжението през януари 2008 г. и в присъствието на двете страни – Христо Ковачки и тогавашния кмет Ангел Николов останаха да висят във въздуха. Най-голямото предимство за посетителите  бяха оформената писта и  лифтът, често използван и като входна врата към прекрасната гледка в гората и панорамата към вр. Мусала, Ястребец и Мальовица. Имаше идея да се изградят също скиорна и ски-гардероб, които обаче така и не видяха бял свят. Вместо това и малкото построено беше съсипано за нула време.
Дотук спираме с тази история, която към днешна дата е пропита с ръжда. Само, че исканията и желанието на хората да живеят на едно по-чисто място са факт и през 2016 г. Новоизградената детска площадка се вписва прекрасно в красотата на горския пейзаж и пространството наоколо. В същото време е истински контрапункт на пресъхналата чешма и непочистената трева около тротоарите. Както вече стана дума кварталът е в покрайнините на града. Интересно е и защо чешмата, намираща се в квартал Боричо, която е подарък за жителите на Самоков от фирмата, изпълнител на корекцията на „Боклуджа” „Глобтрейт”- София, не е функционираща. Та тя е направена едва август 2002 година. Дали срокът на годност на всяко нещо, съградено с добри намерения не е около 10 години? А в случая точно 14?! И високите треви не е ли нужно някой все пак да ги почисти? За да можем да имаме претенциите, че все пак живеем в цивилизован и красив град.
Последните къщи са обвити в тишината и спокойствието на близката гора, но това по никакъв начин не трябва да звучи като оправдание за оформилите се на места купчини боклук. Нормално е обитателите им, като изрядни данъкоплатци да искат и заживеят в една по-друга обстановка. Дали и кога ще се случи не е ясно. По думите на жители, с които говорихме проблем е и земята от наклонените в района терени, която при валежи се свлича директно на улицата и се превръща на кал. Природата е свършила своето. Къде на друго място може да видите ароматни горски ягоди, които червенеят от страни на тротоара? Остава хората и отговорните институции да го направят.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close