Любопитно

По пътя на синьото гориво

Преференции за бъдещи абонати на газоразпределителните дружества предлага програма „Дезире”

Анелия Балабанова

От началото на месец август потенциални битови абонати, които все още не са газифицирали жилищата си имат възможността да го направят при преференциални условия благодарение на програма „Дезире”. Кампанията за ускорена битова газификация е с национален обхват и ще действа до изчерпване на предвидените средства. Организатор за територията на община Самоков е газоразпределителното дружество „Комекес” АД, чиято цел в партньорство с Международен фонд „Козлодуй” и част от търговските банки с офиси в района е да направи горивото на XXI в. – природния газ достъпно за всички.dezire

Кой ще може възползва и при какви условия?

От инициативата с проекция и на местно ниво ще могат да се възползват всички физически лица, притежаващи имот по изградената газоразпределителна мрежа в Самоков. Вече има и такива, които са се възползвали. Предимствата са свързани с това, че при подписване на договор в периода на кампанията клиентите получават отстъпка в размер на 20% от цената на инсталацията с включено проучване, проектиране, съгласуване на проект, изграждане на ВГИ /котел, инсталация, бойлер, отоплителна мрежа, радиатори, изготвяне на документация, въвеждане в експлоатация/.dezire 2

Допълнително, извън програма „Дезире” има възможност за отстъпка в размер на 50% от таксата за присъединяване, която „Комекес” АД прави за всички нови клиенти на дружеството. От 600 лв. до момента, от 15-ти август тя вече пада на 300 лв. Ето и един конкретен пример за крайната цена на газовата част на тристайно жилище в кв. „Самоково”: Стойността, която би трябвало да бъде заплатена е 4 435 лв. с ДДС. Отстъпката по програма „Дезире” в този случай е 623 лв. плюс преференцията от страна на „Комекес” АД за присъединяване (отстъпка – 300 лв. с ДДС) крайната цена пада на 3 512 лв. общо  с ДДС. В посочения пример ползваният отоплителен уред е кондензен с коефициент на ефективност 103%. За 100% от споменатата по-горе остатъчна сума /3 512 лв./ търговски банки в Самоков предоставят потребителски кредити при изгодни условия – сравнително ниска лихва и никакви усложнения от гледна точка на гаранции и поръчителство. Оскъпяването от за период от 4.5 години е 550 лв. , което прави плащане от около 80 лв. на месец. Една приемлива сума, която по-голяма част от самоковци могат да заделят, за да си гарантират комфорт през зимата.

Годишно  отоплението на газ за тристаен апартамент в кв. „Самоково” излиза (условно – зависи от местоположение, големина, изолация) между 600 и 1000 лв., а на къща е в порядъка 800-1500 лв

Важно е да се знае, че общо средствата предвидени по програмата за България са 10 млн. евро, а таванът за едно домакинство е 1 200 евро. Безвъзмездното финансиране може да обхване около 20 000 семейства. Те ще бъдат разпределени на принципа, който превари. Така, че време за губене няма. В момента за Самоков и Боровец битовите клиенти са около 1 000, а потенциалните такива, собственици на обекти в непосредствена близост до мрежата над 3 000. Всеки от тях, който кандидатства ще бъде газифициран, увериха от „Комекес” АД.

Какво се случва след това?

През последните две години се наблюдава относителна сигурност на доставките и трайна тенденция към чувствително намаляване на цената на природния газ. Ако през 2012/2014 г. стойността за 1 м3 надхвърляше 1 лв. с ДДС/ с пик на цената 1.20 лв за м3/, през юли 2016 тя достигна своя минимум от последните 12 г.

„Комекес” АД доставя природен газ за битови потребители на крайна цена от 62.952 лв. с ДДС или по-малко от 0.07 лв. за 1 квтч. реално получена енергия.Това е значително по-ниско дори от цената на нощната ел. енергия и в пъти по-малко от цената на дневната, течните горива или пропан-бутана. Сегашната цена на природния газ е вече съизмерима с цената на дървата  и по-ниска дори от цената на пелетите без да се отчитат допълнителните разходи и труд, свързани с транспорта и обработката им.

Природният газ е едно от най-чистите горива и вредните емисии са в пъти по-малко от тези при консумацията на дърва, пелети, въглища и нафта. Важно е да се спомене, че програма „Дезире”  е плод на близо 5-годишни усилия, както и че в цивилизования свят газът е горивото на 21-ви век.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close