Политика

По изборно време в Самоков … бият

dps vodeshtЕкип Самоков 365

Самоков никога досега не е падал толкова ниско. Свикнали сме често големите телевизии да идват при нас заради различни проблеми, защото сме интересен регион и по този начин да наложат на града ни етикет, на който пише „Не дотам добро място за живеене”.

Големите телевизии обаче не са свикнали, идвайки тук да разнищват проблеми, за които всички ние знаем, но не повдигаме заради много причини, да ги бият. И това се случи с гръм и трясък във вторник следобяд, когато екип на новините на „Нова телевизия” яде тупаници, чакайки за интервю с кандидат за общински съветник от квотата на ДПС.

Град с вековна история и забележителна култура се превърна само за няколко минути  в символ на тотално беззаконие, арогантно насилие и нагла простотия. Съсипан е целият ни стремеж  да бъдем град със завиден имидж. Срина се и последната ни надежда, че нещата биха могли да бъдат различни. Зейна като счупен прозорец празната картина на бъдещето ни. За илюстрация на грозната ни действителност, можем да опрем и до клозетната лексика, но все още изпитваме уважение към родното място, което незаслужено е превърнато в пица на парче.

Оказа се, че няколко души, кротко живеещи си малко по-надолу  от центъра са си направили губерния в губернията и там важат други закони. Много далеч сме от мисълта, че всички трябва да бъдат поставяни под общ знаменател – напротив. Но в общата рамка на пейзажа се налага друго впечатление – там не се плащат сметки в реални размери /разбирайте самоволно определена такса ток, която е десетки пъти под реалната себестойност на използването/, там нещата нарочно се държат в едно „висящо” положение, защото тези хора, в огромния си брой, са заложници на чужди каузи по избори и се използват като разменна монета, продават се като добитък на бройка, заради пустите му гласове и пустата му власт.

Зачестилите сигнали за кражби на ток не доведоха до реакция на властовия апарат. Никой не каза и не направи нищо по въпроса, запази се удобно мълчание, за което четохме тук-там, че е съпроводено с някакви потайни разходки.  Но същите тези сигнали попаднаха, където трябва, за да разместят тази добре подредена изборна схема.

Можете ли да си представите за каква политическа отговорност говорим тук, като в листата на ДПС фигурира човек, който е осъждан 7 пъти? И дори след подобен инцидент си е вкъщи!

Така се случва обикновено, когато ресурсите се разглеждат като парчета баница. Явно не разбираме тази своеобразна форма на героизъм. Затова вероятно моментално етническият гигант се „отрече” от него след този случай и прехвърли отговорността на местна почва.  Сякаш преди това не са знаели нищо за листите, които не съществуват сами за себе си, а се съгласуват и обсъждат „нагоре”.

Но подобни случаи тук са ежедневие. Спомняте си вероятно и случая с нападнатата и бита млада жена през нощта на 8-и срещу 9-и март. С нейната лична драма също станахме част от черната хроника на водещите телевизии.  Когато обаче пострада някой външен, нещата придобиват друг фасон. Едва тогава институциите скачат на крака и почват да си вършат работата, едва тогава за проблемите започва да се говори в национален ефир. А знаете ли колко е страшно вечер в Самоков? Знаете ли, че страхът се носи гъст и на талази като че можеш с нож да го режеш? Знаем го ние, които сме го приели като нещо нормално, затова и избягваме да замръкваме навън.  Има закони, но няма желание те да бъдат спазвани – казваме това в отговор на мисълта си, която казва „И какво от това, че си прав? Нещата няма да се променят”.

Сумарно жандармерията е идвала тук по-често, отколкото ключови държавнически лица взети заедно. Последният път се стигна до епични битки в опит да се опази гората, която е заприличала на трески.

Къде сте сега всички вие, които агитирате? Повечето от вас са наясно с цялата тази мръсотия – защо няма реакции? Не конкретно върху това, че са набили журналисти в махалата. Но пък и заради това. Или ще разчитаме на добре работещия квартален механизъм – „Всяко чудо за три дни”. Само дето така остават последствията. И докато вие се борите за властта, както се борят гладни кучета за кокал, така хората се чудят как да избягат и да се спасят. Пък говорете си вие, че всичко е в тяхно име. Накрая ще се окаже така, че няма към кого да оправите посланията си, защото младите, способните и амбициозни хора ще захвърлят усилията, които полагат на местна почва и ще си тръгнат. Просто ще им писне да слушат глупости, докато зад гърбовете им се урежда поредният мандат. И ще се прави.

Този Самоков, показан по телевизията в различни тематично черни  репортажи  не е Самоков, с който трябва да се гордеем. Това са последиците от изродената амбиция да се властва на всяка цена. Да се взема, но не и да се дава.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close