Слайд категория

По-евтини дърва и слаб износ тази година

dyrvaПрез 2013 година няма сензационни новини около недостига на дърва, напротив има достатъчно за всички.

Преди няколко седмици управляващите от БСП обещаха двойно поевтиняване на дървата за огрев. За целта вече са подготвени законови промени, които ще бъдат разгледани в Народното събрание още през септември, съобщиха от червената партия. Новите текстове предвиждат да се разреши на частни лица да секат дърва за собствени нужди, след като получат разрешение за това от кмета. Така според вносителите цената ще спадне до 5-11 лева за кубик иглолистна дървесина и 12-16 за кубик широколистна. Това обаче ни чака след септември – засега нещата не са променяни и могат да добиват само фирми.

Запасяването с дърва тази година започна непосредствено след края на зимата. Над 30 на сто от дървата за огрев, които държавата е предвидила за идващата зима, вече са продадени. Досега са реализирани 370 хил. куб. метра от общото количество 1,220 млн. куб. м, заделени от горските предприятия за продажба на населението.

За разлика от миналата година, когато през август нямаше никаква възможност човек да си купи дърва, заради безумния износ към Гърция, тази година ситуацията е много различна. Във финансов аспект също – ако през 2012 година кубикът гонеше 80-85 лева, то сега цените са сравнително по-ниски. А дървата лесно се откриват.

 При запитване към служител от ДГС „Самоков“ разбрахме, че в момента цената върви около 65 лв. за кубик метровици. За цепените цената е малко по-висока – 70 лв. В момента хората могат да купуват свободно, но дали заради цената или заради изчакването, търсенето им в момента е слабо, коментират от Горското. Поинтересувахме се още и от износа тази година – към момента нещата са в застой и истерия там няма.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close