Слайд категория

По делата ще ги познаете. Самоковец ръководи столичния район „Панчарево”

snimkaДимитър Сичанов е от самоковците, които са се реализирали успешно извън родното си място. Такива хора би трябвало да са гордост за града, но вместо това имената им звучат непознато. Роден е през 1965 г. Завършва висше образование и се дипломира успешно като педагог. Специализира международни отношения и известно време работи в сферата на частния бизнес. В периода 2007-2010 г. е бил зам. – кмет на Район „Подуене”, а малко по-късно продължава професионалния си път като изпълнителен директор на „Ученически отдих и туризъм” АД /2010-2011г./. От 14.11.2011 г. е кмет на Район „Панчарево”.

С него си говорим за приликите и разликите между двете населени места, разположени в непосредствена близост. Възможно ли е да се намерят допирни точки и възможности за сътрудничество? Вижте и разберете сами…

 

Г-н Сичанов, близки или по-скоро далечни са Самоков и столичният район „Панчарево”, на който сте кмет?

 

Виждате ли някакви възможности за съвместно сътрудничество?

В географско отношение Самоков и Район Панчарево са близки, имат обша граница. Смятам, че и проблемите и задачите, които стоят пред двете администрации са много близки – поддържане и развитие на инфраструктурата, на общинския сграден фонд. Също така осигуряване и подобряване на условия за отглеждане, възпитаване и обучение на децата, развитие и съхраняване на културните ценности, създаване на условия за отдих и почивка на населението, опазване на природата и други. И именно на тази основа виждам възможности за съвместно сътрудничество. Разликата е в това, че Самоков е община, а ние сме район в състава на Столична обшина. Район Панчарево е с най-голяма територия в структурата на Столична община обхваща десет населени места, заедно с техните землища: Панчарево, Кокаляне, Пасарел, Бистрица, Железница, Плана, Лозен – най-голямото село в България, Казичене, Кривина, Герман. Всяко село е уникално със своята история и облик. Населението е около 25 хил.души, но в това число не са включени и хората, които живеят целогодишно в многото вилни зони, но не са се регистрирали адресно. Реално ние, като общинска администрация, обслужваме над 30-35 хил. души.

В района на „Панчарево” има много забележителности – езеро, крепостта „Урвич”, минерална вода, части от защитени територии Природен парк „Витоша”, „Торфено бранище”, „Бистришко бранище” и „Самоковището”. За развитието на какъв тип туризъм са подходящи те?si4anovv2

 

На територията на Района се намират Панчаревското езеро, язовир „Искър”, голяма част от Природен парк „Витоша”, както и цялата част на биосферен резерват „Бистришко бранище”. Не на последно място най-голямата и модерна пречиствателна станция за питейни води в България – пречиствателна станция „Бистрица”. Със своите природни дадености, районът ни е привлекателен за жителите и гостите на столицата. Множеството туристически маршрути към околните планини, красотата на Панчаревското езеро и другите водни площи, наличието на много манастири и църкви, крепостта „Урвич”, минералните води, зоната за отдих около езерото и възможността за практикуване на различни видове спорт, са предпоставка за краткотрайния отдих на хората. Нашата цел е да запазим и развием тези природни забележителности така, че районът ни да се превърне в едно от най-красивите и предпочитани места за спорт и отдих на столичани и гости.

Работили ли сте по някакви европейски проекти?

 

Като район ние участваме в проекти на Столична община. В момента работим по проекти „Европа”, „Зелена София”, „Обичам природата и аз участвам”, “Управление на човешките ресурси”/ОПАК /.

Имате ли демографски проблеми и как се опитвате да задържате младите хора?

 

За щастие демографски проблеми нямаме – напротив, поради факта, че сме близо до столицата и в същото време районът е екологично чист и привлекателен със своите дадености, се строи много и непрекъснато се заселват хора.

Как си обяснявате факта, че никой не е пророк в собствената си страна. Много самоковци са се реализирали успешно извън родния град. Такъв е и вашият случай. Кметът на София – Йорданка Фандъкова също е със самоковско потекло…

 

Човек се реализира там, където има условия и интерес. Това не означава обаче, че е скъсал с родното си място. Аз следя и се интересувам непрекъснато за родния град. Тук са моите близки, роднини и приятели и не смятам, че съм се отдалечил от Самоков и живота в него.

 

Как си представяте бъдещето – по-скоро оптимистично или по-скоро песимистично?

 

Аз съм оптимист и съм убеден, че един оптимистичен и отговорен подход към живота, работата и обществото, в което всеки един може да участва активно, ще ни помогне в трудните моменти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close