ОбществоРегионални

Почина Ресми Ресмиев

Самоков 365

На 73-годишна възраст почина изтъкнатият алпиец в историята на самоковските ски – Ресми Ресмиев. Той е многократен шампион и медалист от държавното първенство, като състезател на  „Рилски спортист“, ВЛТИ и ЦСКА. Дългогодишен участник е в националния отбор. Там най-големият му успех е на Олимпийските игри в Сапоро (Япония)-1972 г., където, заедно с Иван Пенев, са в първата десетка на алпийската комбинация: Пенев 8-и, а Ресмиев 9-и. В слалома са, съответно: 27-и и 29-и, а в гигантския слалом 32-ри и 37-и.

Ресми Ресмиев е от малцината ни големи скиори, с огромни заслуги за родния ски-спорт и извън състезателната си дейност. Той има изключителен дял за първата ни кабинкова въжена линия за ски спорт, в Боровец, открита в края на 1980 г. Под прякото му ръководство, за половин година са поставени стълбовете по трасето.

„Неговият принос в развитието на ски спорта в Самоков и заслугата му за развитието на Боровец като световноизвестен ски център му отреждат подобаващо място сред личностите, които са дали много за спортната слава на Самоков. Благодарение на хора като Ресми, курорта в подножието на Рила се превръща в един от най-добрите центрове на ски спорта и има едни от най-добрите писти за високо спортно майсторство. Той пое своя път към вечността, но завинаги ще остане част от златната история на ски спорта в Самоков и в историята на най-стария зимен курорт – Боровец” – сподели кметът Вл. Георгиев по повод загубата на Ресми Ресмиев.

Поклонението е утре 11.11.2020 г., от 12 ч., на гробищата в местността „Ридо“. Поклон пред паметта му!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close