ЗлободневноРегионалниСамоков

Почина „вечно просещият“ Димитър Слатински

Aнна Манова 

Почина „вечно просещият“ самоковец Димитър Слатински, познат в града като Сладката. През последната година той се движеше с електрическа инвалидна количка, след като заради влошено здравословно състояние се наложи да му бъде ампутиран единият крак. Често можеше да бъде забелязан около сградата на Община Самоков, където водеше своите протести и словестни битки с голяма част от служителите от администрацията и кмета Георгиев. Или се движеше около централната градска част и културните институции, апелирайки културата в града да не умира.

Самият той се определяше като „просещ“, защото си „обличаше“ табели или афиши, с които привличаше погледите на минувачите. А желанието му беше да се събират пари за изпълнения на опери в града и да се канят класически музиканти. Не еднократно е организирал различни културни събития. Беше поддръжник на това да се запази паметта за самоковската композиторка  Живка Клинкова. Негова мечта беше създаване на кино в Самоков.

Слатински почина на 68 години. Като до последно участваше активно в обществения и политическия живот. Не пропускаше да задава пиперливи въпроси, дори с назидателен тон, на общинските съветници. Бил е многократно кандидат за кмет на Самоков. Дори беше кандидат за народен представител от Български национален съюз „Нова демокрация“.

В града той е познат като бивш баскетболист, завършил е висшето си образование в Пловдив в специалност „Българска филология“, за кратко е бил учител. Преди години е имал къщичка на Боровец. За по-голяма част от тези, които го познават той е начетен човек, но на моменти с лош характер. Вероятно това идва от заболяванията му и неприемането на необходимите медикаменти. През последните години той остана да живее сам, след смъртта на майка му. И не е тайна, че живееше в крайна мизерия. По неговите думи, той бе продал къщата, която обитаваше с договор с новите собственици за доглеждане. Но живееше в крайна немотия. Слатински нямаше личен асистент, който да се грижи за него.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close