Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Почетоха „Св. Петка” в Белчин с курбан и майсторски баници

Анна Манова

14 октомври е голям празник за село Белчин. Навръх Петковден белчинци отбелязват храмовия празник на средновековната света обител „Св. Петка”, намираща се в подножието на хълма Св. Спас. В неделния ден множество хора се събраха, за да споделят емоции, да се насладят на хубавото време и пъстрата фолклорна програма. Организатор на събитието за поредна година е фондация „Възраждане на Белчин”.

Празникът започна малко преди обяд пред храма „Св. Петка”. Водещ на програма беше ръководителката на КНХТ „МоЙто либе” Анета Вълканова. Тя припомни пред присъстващите значението на мястото и църквата, която беше възобновена по инициатива на доброволци през 2007 година. Както и за чудодейната икона на Св. Петка и мощите, намиращи се под стъкло, за които се вярва, че са наситени с добра и зареждаща енергия. Тя призова хората да дадат път на духовното и да запалят по свещичка за здраве, споделяйки тихо пред себе си своята лична молитва и уповавайки се на вярата на това място в този ден, че всичко пожелано ще се сбъдне. След това имаше осветен телешки курбан, от който всеки можеше да вземе за здраве. От своя страна Анна Пешова, пременена в красива народна носия, посрещаше посетителите по стара българска традиция с питка, мед и сол. Защото никой не е  по-голям от хляба.

След това дойде ред на по-атрактивната част от празника, а именно демонстрация на месене на баница. Майсторки в занаята не липсваха. Как се прави точена баница показа Венета Машова. Тънкостите на хвърляната баница и своите умения в тази насока демонстрира сръчната Екатерина Чолакова. Теглената баница беше в компетенциите на Валентина Цветанова, която освен това се включи в конкурсната програма с още три баници, специално омесени  за случая. Интерес за всички гости предизвика направената демонстрация на изпичане в подница на жар. За приготвянето на тази традиционна българска вкусотия се изискват доста умения, обикновено предавани от баби на майки и дъщери. За смелите домакини, показващи как се меси баница на открито имаше специално подготвени грамоти, те получиха по една престилка и по една точилка, за да не стихва ентусиазмът им да са продължителки на старите български традиции в кулинарията.

Освен демонстрация програмата включваше конкурс за най-добре приготвена баница. За целта тричленно жури, съставено от г-н Симеон Пешов, г-жа Елена Петрова и г-жа Емилия Джупанова, имаше за задача да определи призовите места. За целта участничките бяха анонимни, направеното от тях фигурираше под определен номер, който беше известен само на самите тях. За победителките в оспорваната надпревара имаше парични и предметни награди. Грамоти и символични парични суми имаше и за останалите, включили се в конкурса. Награда получи и г-н Симеон Пешов като главен спонсор за възраждането на традициите на село Белчин.

За празника на „Св. Петка” се бяха събрали гости от различни краища на страната – Мездра, Пролеша, Световрачене, София, Габер, Кубратово, Своге, Дупница и Радомир.

Празникът продължи с фолклорна програма. В нея участие взеха Женската певческа група от село Белчин, ДГ „Белчинче”, под ръководството на Даниела Георгиева, МФГ „Огражденска четворка” и КХНТ „МоЙто либе”. Малката и талантлива Мария Иванова впечатли присъстващите със специален поздрав за празника, придружен с изпълнение на гъдулка от нейна страна.  „Либетата” бяха събрали китка от шопски хора, пресъздадоха и сватбен ритуал,  а на самия финал изтанцуваха старо Белчинско хоро, показно им от Менка, която е член на Женската певческа група „Белчинските баби”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close