КултураОбществоСамоков

Поставиха началото на седмото издание на любителските театри в Самоков

Зоя Станкова

В първия ден от Национален фестивал на любителските театри „Театър без граници” на сцената на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” се изявиха състави от София, Ботевград и Своге.

Потопена в необятната магия на театъра, самоковската публика имаше възможността да се докосне до различни светове – кога смеещи се през сълзи, кога разтърсващи из основи с дълбоките си душевни терзания.

С творбите на вечния Чехов ни срещна Театрална школа „Юлий” при НЧ „Г.С.Раковски-1925”, която  представи „Предложение” и пригодения разказ за сцена „Годеник и дядо”. Режисьор Владимир Мастиков.

Последва смях в размер седем осми с героите на Чудомир, които със сладкия мехлем за всяка рана – хумора, както казва самият той, излекуваха всяка нотка на съмнение, че смехът прави дните ни по-леки. „Не сме от тях…” по Чудомир представи Драматичен театър-Ботевград при НЧ „Христо Ботев-1884”. Режисьор Николай Найденов.

Любителски театър „Асорти” при НЧ „Градище-1907” ни потопиха в „Прах при прахта”  от Харолд Пинтър. Пиеса, разказваща  ужаса и зверствата причинени от строителите на Третия райх. Режисьор Мариета Любенова.

В 18.00 ч., в салона на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” бе официалното откриване на седмото издание на Националния фестивал на любителските театри. 1859 година е не само „рождена” за читалището, но и за самоковския театрален читалищен състав. С дълбоки корени, зад маска и грим, зад усмивка и сълза, театралният блясък в Самоков не спира да грее.
Тазгодишното жури е в състав – Антон Радичев – актьор в Народен театър „Иван Вазов” – председател на журито и членове – Иван Танев – режисьор и актьор и Цветанка Почеканска – режисьор.

С много емоция и топлина в думите си, сърцето на журито, председателят  – Антон Радичев приветства гостите, домакините и публиката на театралното събитие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close