Седмицата

„Последната нощ на Апостола” оживя и на самоковска сцена

bylgareЗоя Станкова

Емоция! Настроение! Нотка на драматизъм! История! Мисъл! Пълнота! Прилив на енергия и чувства! Живот! Все думи с удивителна и сторили поклон пред чудесното изпълнение на ансамбъл „Българе”. А колко рядко думите коленичат пред човека!

 

Всъщност, когато сърцето е живяло на спектакъл като „Последната нощ на Апостола”, няма как да се опише всичко изживяно на пътя, по който те води изпълнението с всички приливи и отливи на вълнение, на възхищение, на размисъл.

 

В едни такива минути – необикновени, думите са излишък, а чувствата са толеранс между миналото и настоящето, преливащ от българщина.

 

Спектакълът „Последната нощ на Апостола” е създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” – Христо Димитров и на актьора Димитър Селенски, който съживява образи от историята, които те хващат за гърлото и спират дъха ти.
А минутите от този спектакъл са време на гордост, че си българин. Време на възхита от българина. Време на прозрение за българина. Време, в което да си спомним колко е важно да уважаваме паметта на личностите на България.
Има неща, за които не може да се пише, когато сцената прелива от живот, прожекторите притварят очи от беспокойство, завесите в салона треперят от вълнение, а стените са недостатъчни да удържат звуците. Неща, които се гледат, усещат, живеят… А думите са просто далечно ехо, което губи превода си в далечината.
„Последната нощ на Апостола” е поредният по-голям проект на ансамбъла след: “Това е България”, “България през вековете” и “Албена”. Христо Димитров сподели, че подготвят и нов спектакъл, който е почти преполовен – „Осмото чудо”.
И какво остава на зрителя, освен да си пожелае повече бългaрско и повече подобни възраждащи националното ни самосъзнание, патриотичния дух, спомена, историята като бит и атмосфера, и мисълта спектакли!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close