Регионални

ПОСЕТИТЕЛСКИ-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПОСРЕЩА ТУРИСТИТЕ В САМОКОВ

 

20151222_113937От вчера Дирекция „Национален парк Рила“ посреща любители на планината в нов Посетителски – информационен център. Центърът се намира на удобно място в град Самоков и вече е отворен за хилядите почитатели на Рила.

Посетителски – информационен център – гр. Самоков е изграден по дейност „Посетителска инфраструктура и капитално строителство“ по проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила I–ва фаза“. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. Изпълнител на строителните дейности е обединение „ММ Рила строител“.

Лентата на новопостроения център прерязаха директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир А20151222_111251ндонов, заместник-кметът на община Самоков Васил Сайменов и председателят на местния общински съвет Силвия Стойчева. Сред гостите на събитието бяха още директори на институции, представители на туристическия бранш и много граждани. Музикален поздрав към присъстващите отправиха Марина Бочева и Маргарита Бочева от читалише „Младост”.

ПИЦ – Самоков е с площ 960 кв. м. В центъра туристите и жителите на Самоков ще получават полезна информация за маршрутите, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия и природните ценности на Национален парк „Рила”. На място, чрез специално изработени интерактивни модули, табла и табели, посетителите ще могат да се запознаят с флората и фауната на планината. Освен това, чрез информацията, която ще предоставят служителите в центъра, хората ще станат и по-отговорни към планината. Част от помещенията в центъра ще се ползват за нуждите на парковата охрана.

„Изключително щастлив съм, че този център, от който любимата ни Рила имаше огромна нужда, вече е факт. Сигурен съм, че информацията и услугите, които ще предоставяме тук, ще допринесат за по-доброто познаване и опазване на планината“, каза по време на откриването директорът на Дирек20151222_113530ция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов. Зам.-кметът на община Самоков Васил Сайменов благодари за центъра и заяви, че това ще бъде отправното място за хилядите туристи, които посещават Самоков и се отправят към Рила планина.

Общата стойност на проект  „Устойчиво управление на Национален парк Рила I–ва фаза“ е 17 609 845,96 лв. Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са в размер на 14 968 369,07 лв. и 2 641 476,89 лв. национално съфинансиране. Построяването, обзавеждането и оборудването на посетителския център е на стойност близо 1 200 000 лв.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close