Самоков

Поредно писмо от кмета Георгиев до министър Нанков за лошото състояние на пътищата

Поредeн сигнал за лошото състояние на довеждащата до община Самоков инфраструктура изпрати кметът Георгиев до министъра на регионалното развитие и благоустройство.

Сигналът е продиктуван от липсата на информация за мерките, които ще се вземат за ремонт на републикански пътища на територията на общината. Особено поради продължителния дъждовен период пътната настилка значително влоши състоянието си и опасността от предизвикване на пътно-транспортни произшествия се увеличи. Това до свлачища по пътя Боровец – Радуил и София – Самоков, като последния дори бе затварян няколко пъти през последните два месеца.

Сериозно остава състоянието на път II 82 /София-Костенец/ в участъка между с. Радуил и Боровец. Този участък не е добър от години. Асфалтовата настилка е силно компрометирана, като с всяка изминала година, в резултат на ниските температури през зимата и заледяването, се влошава. Частичното изкърпване на настилката е неефективно и реално след всеки зимен сезон, пътят става все по-опасен. Друг сериозен проблем на този участък са свлачищните процеси, които на места, и то с опасни завои, са превърнали пътя в еднопосочен.  Той представлява сериозна заплаха за безопасността на движещите се по него превозни средства целогодишно. Опасно е й при сутрешните заледявания, който са характерни за планински район като нашия и са с продължителност на девет месеца от годината.

Пътят до София е с много компрометирани участъци, независимо, че това е една от най-натоварените пътни артерии. От друга страна по този път през активния сезон се извършват трансферите на туристи до Боровец. Заради безопасността на шофьори и туристи, които ползват този път трябва да се вземат мерки основно да се ремонтира пътната настилка, да се подменят счупените мантинели и да се обезопасят свлачищата. Алтернативния път София-Самоков, през Ярема, бе ремонтиран по европейска програма, като настилката изцяло бе подменена до началото на с. Ковачевци. Републиканския път от границата на селото до пътя за Дупница е в изключително лошо състояние. Той преминава през населени места, което създава предпоставка за инциденти. Ремонтът на този път трябва да бъде продължен от началото на с. Ковачевци до пътя за Дупница, тъй като той се явява не само алтернативен достъп от София до Самоков, но и се ползва като довеждаща инфраструктура за курортните селища Белчин бани и Белчин.

За пореден път кметът Георгиев посочи в сигнала си ужасното състояние на  пътя Самоков – Дупница. По него се осъществява трафика от магистрала Струма, Дупница – Самоков и Самоков – Ихтиман, и магистрала Тракия. По този път се движат множество тежкотоварни камиони, наред с интензивния трафик на леки автомобили. Пътят е изключително натоварен, но в същото време много опасен. Освен тежкото състояние на настилката, която на места е износена до такава степен, че няма възможност за изкърпване, на места пътят е толкова стеснен, че е почти невъзможно да се разминат два тежкотоварни автомобила. Той дори не отговаря за стандартите на третокласен път.

„Разчитам на Вашата бърза намеса, за да се вземат спешни мерки, особено за най –  належащите ремонти, за да предотвратим бъдещи инциденти” – се казва в писмото до министър Нанков.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close