ОбществоРегионалниСамоков

Поредна акция по кръводаряване – този четвъртък в Младежкия дом

Aнна Манова

Поредната благородна инициатива по кръводаряване ще се проведе този четвъртък /3 октомври/ между 9:30 – 13:00 часа в Самоков. Този път кампанията е с изместена локация и ще бъде в сградата на Младежкия дом.

Това е деветата поредна кампания от старта й в Самоков през 2015 година. Кръводарителските акции, които се превърнаха в традиция за нашия град, се провеждат два пъти годишно, обикновено в началото на месеците май и октомври. Организатор на инициативата, чието водещо мото е „Дари кръв, спаси живот”, е Сдружение „Сили имам да се боря”. Главни действащи лица са двете сестри Анита и Елица Симитчиеви, с подкрепата на Националния център по трансфузиционна хематология и Община Самоков.

Кампанията набира популярност и кръводарители не липсват. Пример за това е последната майска акция /2019 г./, която постави своеобразен рекорд с 48 души дарители. Статистиката до този момент показва, че средният брой на включващите се доброволци е малко над 35 души, които напълно отговарят на основните критерии при даряване на кръв.

***

В  кръводарителската кампания могат да участват здрави лица между 18-65 години, за които този акт няма да е животозастрашаващ, а кръвта е безопасна за болните. Кръводаряването не бива да се извършва на гладно, а доброволецът трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал.  Друго важно условие е в рамките поне на едно денонощие да не са приемани медикаменти. Не се допускат наскоро оперирани лица, хора с нови татуировки, такива със сърдечно-съдови заболявания, инфекции, бъбречни и чернодробни проблеми. До кръводаряване не се допускат също хора, които страдат от заразни заболявания или са били в близък контакт с такива лица.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close