ОбществоРегионалниСамоков

Пореден успех за танцьорите на Амбарков. ДЮТА „Рила” /Самоков/ – част от представителния ансамбъл на България

Анна Манова

Пореден успех за танцьорите на хореографа Кирил Амбарков. Фолклорен танцов ансамбъл „Рила” се яви на Пети национален преглед и бе обявен от Националната секция на CIOFF за представителен Ансамбъл на България за периода 2019/2022 г. Хубавата новина за участниците и ръководителя дойде навръх Петровден.

Международният съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства CIOFF е асоцииран член на ЮНЕСКО. Националната секция организира летни фолклорни лагер- семинари за детски и възрастни ансамбли и формации. Събитието се състоя в рамките на Международния фестивал на изкуствата „Лятна дъга” в Китен.

Той протича в два етапа. В първия етап на прегледа участваха ФТА “Рила” гр. Дупница, ДТС “Рила” гр. Дупница, ДЮТС “Ресиловче” с. Ресилово, общ. Сапарева баня, ДТС “Рила” гр. Самоков и ДЮТА “Рила” гр. Самоков. Самоковските деца се представиха с разнообразна китка от хубави български хора. Във втората част нашите младежи от ДЮТА „Рила” показаха богатството на шопския и пиринския край. Те дадоха всичко от себе си и благодарение на демонсстрираните умения съставът получи световно признание. Танцьорите и ръководителят бяха удостоени с международен сертификат, който е своеобразен ключ към участие на международни фестивали на високо ниво.

„Полученото отличие е плод на множество самостоятелни концерти и изяви, които спомогнаха за изграждане на едно добро ниво на състава, който е от непрофесионалисти. Прегледът беше на високо ниво, следеше се за костюмна база, репертоар. Струвало ни е много пот в залата. В момента съм изключително горд и благодарен на всички за подкрепата и доверието към мен като ръководител. Клубове и самодейни състави за народни хора има на много места, но вече говорим за представителен ансамбъл. Принос тук имат самоковските танцьори. Ние осъзнаваме, че това е огромна отговорност и мотив да се развиваме все по-добре и професионално”, каза за в. „Самоков 365” създателят и главен хореограф на ФТА „Рила” Амбарков. Той допълни още, че желанието му е танцьорите да обогатят репертоара си, защото имат потенциал. А за бъдещите пътувания в чужбина ще им е необходима сериозна финансова подкрепа.

Фолклорен танцов ансамбъл „Рила” е основан през есента на 2010 година в гр. Дупница. Четири години по-късно любителски групи за народни хора са създадени в Самоков, като плод на съвместните усилия на двамата хореографи Амбарков и Борислав Искрев. След това двамата създават свои самостоятелни ансамбли. В момента около 200 души са активно танцуващи във ФТА „Рила”, във възрастовия диапазон 6-60 години. ДЮТА „Рила” – Самоков наброява 45 деца и около 15 души любители посещават заниманията в града. От няколко месеца Амбарков води група към читалището в самоковското село Широки дол, където желаещите да играят народни хора са между 20-30 души. Стремежът на ръководителя е повече деца да имат възможност да се явяват на фестивали и не на последно място да получат танцово образование, добро сценично поведение и дисциплина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close