Общество

Популярна хотелска верига навлиза на българския пазар

Това стана ясно на форум за туризъм, провел се на 9 юни в София

Анна Манова

LubaМинистерство на туризма таргетира нишата за високия клас туристи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първата международна конференция за инвестиции в хотели и туризъм у нас. Тя посочи, че тенденциите през последната година показват, че при 4-5-звездните хотели ръстът на туристите е паднал с 4 % само за 2015 г., като през последната година общо 11 млн. нощувки са били реализирани именно във висок клас хотели. По думите ѝ, освен това данните показват, че имаме възможност страната ни да разгърне потенциала си в този сегмент. Министър Николина Ангелкова допълни, че една от най-големите хотелски вериги в света – „Хаят“ влиза в България с висококатегориен хотел в центъра на София. По думите й, хотелската верига е от много висок клас и ще даде нов тласък за развитието на туристическия ни сектор. На форума стана ясно, че първият хотел от веригата в България ще бъде построен в София на мястото на бившето кино „Сердика“ и се очаква да отвори врати през 2018 г.” Това съобщава Информационна агенция „Фокус”.

 

Форумът Hotel and Investment tourism е еднодневен форум, провел се на 9 юни в хотел „Хилтън” – София. Като представител на община Самоков е била зам.-кметът по туризъм Люба Кленова. Организатор е фирма Property Express, която се занимава в областта на недвижимите имоти. Партньори на форума са British Bulgarian Business Association и Българската асоциация на туристическите агенции. „Провежда се за първа година, поне така беше обявен, но аз останах с усещането, че е нещо, което се възобновява като практика. Основната идея беше да бъде представена голямата хотелска вериха „Хаят”, която скоро ще се появи в столицата. Представени бяха и други различни вериги, за да запознаят с политиката си и да се провери дали те имат почва у нас. За тях интерес представляват големите градове, а ако е по-малък градът, трябва да е добре развит индустриален център. В тази връзка Самоков за момента не представлява интерес за тях. Те не са насочени към курортните селища като цяло. Въпреки че са гъвкави и на ниво проекти би могло да се получи диалог и съвместна работа. На форума стана въпрос за това доколко СПА-туризмът може да бъде отделно звено, но по-скоро беше заспъпена тезата, че е допълващ туризъм. Разгледан беше и конферентният туризъм, като основната забележка е, че разполагаме с големи леглови бази и с малки конфрентни зали. Оказва се, че бизнес туризмът е голям проблем за България. Но аз смятам, че хотел „Рила” в Боровец с новата залата има предпоставки за такъв туризъм”, поясни пред „Самоков 365” Люба Кленова.

 

На форума са раздадени сертификати на хотели, изготвени на базата на неформално проучване, базиращо се на отзиви на клиенти в он лайн платформите за резервации. Един от получилите такъв сертификат е хотел „Ястребец”, к.к Боровец. По-голямата част от другите, сдобили се със сертификат са морски хотели. „Съвсем заслужено х-л „Ястребец” се вписа сред тези, които заслужават отличие. Като всеки един от получилите сертификат трябваше да сподели тайната на успеха си. За всички тя беше една и съща и това е – персоналът. Всеки сподели добър опит и практики в областта. Интересното е, че някои от хотелите, за да си гарантират добър персонал са си създали собствени тренинг центове, където сами си обучават хората или ги пращат на обмен на опит в чужбина. На форума взе участие и г-жа Нели Сандалска, която засегна друга важна тема от туризма – преодоляването на сезонността. Боровец също трябва да се пребори със сезонния характер на туризма си, най-вече защото е възникнал като летовище”, заключи Кленова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close