ЗлободневноОбщество

 Положение: кофа – картина… в духовните ни средища

Анна Манова

След падането на едни по-обилни снегове, характерни за месеца, в който се намираме започнаха и проблемите. Оказа се, че от покрива на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” тече не култура, а вода! И то в такова изобилие, че стига за всички етажи – от стичащите се мини рекички по стените на библиотеката, между наредените там картини на самоковски творец, през компютърната им зала, не подминава и художествената галерия „Проф. Васил Захариев”, та чак до партера.

Така се получават едни много интересни композиции, които едва ли бихте могли да ги видите някъде другаде. Една паратекстуална връзка между битовизми и култура. Абстракция, надхвърляща и най-смелото въображение – парцал – кофа – найлон – картина. И някъде там в тъмния ъгъл на цялостното ни съзнание се е свила културата. Тя толкова много е свикнала да е в периферията, под различни условности, които често не надхвърлят ежедневното, че дори не е за вярване.

Тези проблеми и течове са стари познайници. Но степента на проявлението им се регулира от атмосферните влияния. А мерките са само химера, която се „стопява” с появата на първите слънчеви лъчи.

Това е едновременно тъжна и болна гледка за всички онези, които имат доза отношение към културните институции в града. Наливат се средства в какво ли не, но за стопанисване на тези институции все не достигат. Не е доспустимо един теч да съсипва труда на толкова много творци. Да, случват се такива аварии и никой не е застрахован, но когато те не се коригират се превръщат от проблем в безотговорност.

Миналата седмица протече на две места в библиотеката и на две места в художествената галерия. От известно време насам салонът на библиотека се е превърнал в изложбена зала на самоковски творци, които показват за определен период от време своите творения. Сега част от тях са съсипани. А компютърната зала изобщо е нефункционална. Сходно е положението в галерията където в първата зала се е появило мокро петно в началото на миналата седмица, на следващите дни и теч във втората зала.

Художествена галерия в Самоков беше обновена през май месец 2015 година. Като за целта се промени входът й, обнови се пространството пред нея, залите, беше пренаредена богатата експозиция от картини и от вечно стояща под ключ, днес тя има облик на истинско културно средище, отворено за посетители и с човек, който отговаря за стопанисването й. Получи името на „Проф. Васил Захариев”, преди това беше Захарий Зограф. Разполага и с добра отоплителна система. Изключително ценни платна могат да бъдат видяни в галерията. В постоянната и експозиция са включени обекти от фонда на Исторически музей – Самоков: представителни извадки от колекциите на изтъкнати и не толкова известни самоковски художници на XX в. Ценителите на изкуството могат да видят в нея картини на известни самоковски художници – Наум Хаджимладенов, Христо Йончев-Крискарец, проф. Васил Захариев, Павел Францалиски, Слави Генев, Георги Белстойнев, Александър Миленков,  Зафир Йончев и др., както и на нашите съвременници Васил Чакъров и Христофор Пейчев. Картините им са живата история на стария Самоков с неговите улички и къщи, с лицата на хората и запазената колективна памет в образи и цветове, с величието на Рила в акварел и със сложните взаимоотношения между тези надарени индивидуалисти, изразени във взаимни портрети или горди автопортрети.

Наред с това изключително ценно културно наследство днес можете да видите и петна от стичаша се вода на тавана на втора зала, как „естетично” и в „унисон” се спуска в близост до картините и до лампите. Само да не „просветне” по-силно!

Положение кофа – картина е факт. Както е и факт един асансьор, който трябваше да послужи на по-трудно подвижните да достигат до галерията и библиотеката. Той  беше официално открит и в момента е само паметник. Факти, с които и сами може да се запознаете. И все пак надеждата „държи” този объркан свят изправен на крака. Дано доживеем време, в което всеки един сигнал бъде проверяван и отстраняван, а не само установяван като такъв!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close