ОбществоРегионалниСамоков

Половината самоковски села няма да избират кмет

„Самоков 365”

Малко повече от половината от самоковските села няма да гласуват за кмет тази  есен. Това ще бъде факт ако остане промяната в Изборния кодекс от 2016 година, в който се казва, че населени места под 350 жители няма да имат право да избират пряко кметовете си, а ще им бъдат назначавани кметски наместници. Такава мярка бе наложена заради появата на „мъртви души” в избирателните списъци, което провокира вдигането на прага на населението. Има и предложения да се извършва проверка на адресната регистрация година назад.

Според последните данни от ГРАО за Самоковска община, по постоянен адрес на лицата, тази промяна ще обхване 14 малки населени места – Алино, Белчин, Горни Окол, Долни Окол, Гуцал, Злокучене, Клисура, Маджаре, Мала Църква, Ново село, Поповяне, Рельово, Шипочане и Ярлово.

В средата на януари месец тази година в Президентството на Република България се проведе среща, на която Националното сдружение на кметствата на Република България /НСКРБ/ настоя и малките населени места да имат възможност да избират свои кметове. От сдружението поясниха, че в момента има ограничение в Изборния кодекс, според което в населени места с население под 350 души, не се избират кметове на кметства, а се назначават кметски наместници. По този начин над 2 500 населени места в страната нямат свои кметове.  Желанието на НСКРБ е тази граница да отпадне. Според тях може няколко по-малки населени места да се групират и да избират общ кмет.

В резултат на търсене на решения от Националното сдружение внесоха искане до президента Румен Радев за сезиране на Конституционния съд и с желание за законодателни промени.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close