КултураРегионални

Полет на крилете на „Фотинов еър” и хващане на бързия влак „Самоков експрес”

Анна Манова

Точно на 13 май – петък участниците в Театрална формация на ПГ „Константин Фотинов” „Театър  Фантастиш!” се представиха в салона на читалището, като бяха хванали за повода различен транспорт -„Фотинов еър” и „Самоков експрес”. Ако се чудите за какво става на въпрос – веднага едно уточнение – това са 11-те артисти от Гимназията заедно с техните ръководители – Стефанка Митрева и Емилия Попова. За всички тях числото 13 от фатално се превърна в щастливо.

Звучен смях и бурни аплодисменти съпровождаха играта на сцената на младежите. Те показаха един съвременен прочит на мечтата на един българин да търси нови хоризонти за реализация в чужбина. Бягството му обаче се оказва доста интересно, среща го с различни култури, различни разбирания за живота, сменя дестинации, превозни средства, за да разбере, че бягството… то е било само сън, съпроводен с една успокоителна въздишка, че все пак най-хубаво е на сърцето там, където е истинския му дом и семейството на човека!

Театралната трупа по немски език към ПГ „Константин Фотинов” съществува от 2009 година, като за последните три години може да се похвали с две първи места на Фестивала за училищен театър на немски език „Завесата се вдига за немския език”. През 2014 година в Габрово грабват първото място, както и наградата за най-добра мъжка роля с пиесата „Ах, тате…!” от Георг Краус и 2016 година в Троян също се прибраха с първо място с пиесата „Пътешествието”.

Мотото на фестивала в Троян тази година беше „Бягството” и неговите различни лица. Като „Театър Фанстастиш” се състезава на финала с други 11 училищни театрални групи от немски езикови гимназии и паралелки от цялата страна. След нашите деца в класирането останаха езикови гимназии с традиции – Ловеч, Сливен, Кърджали, Силистра, Пловдив, Габрово, София.

За да може пиесата да бъде достъпна за по-широка аудитория тя беше преведена и адаптирана на български език и представена пред самоковската публика, а преди да се понесат на крилете на „Фотинов еър” или да хванат бързия „Самоков експрес”, Мариян Гребенчарски – един от участниците, благодари на директора Кирил Славов и на своите преподаватели и колеги на сцената за прекараните хубави мигове заедно. Като поднесе от тяхно име за спомен снимка от приключението в Троян. Спомените от тези дни Михаил Лухов беше събрал в един триминутен филм.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close