ОбществоРегионални

Полезното с приятното съчета вторият празник на картофа в Самоков

Анелия Балабанова

Двудневен форум в защита на запазената марка „Картоф от Самоков” се състоя на 17 и 18-ти ноември в комплекс „Арена”. Събитието протече доста по-мащабно в сравнение с миналогодишното издание и въпреки студеното време имаше доста желаещи да станат част от празника. Посетителите можеха да разгледат различните организирани изложения. Във фоайето на залата самоковски ресторанти се бяха постарали да приготвят и презентират по оригинален начин различни ястия от картофи. Най-малките – момичета и момчета от СУ „Отец Паисий”, НУ „Станислав Доспевски”, ОУ „Христо Максимов” и фондация SEED се включиха в различни работилници за сувенири с най-причудливи форми и предназначение. Паралелно с това отвън можеха да се видят машини последен писък на селскостопанската техника.

Начало с песни и танци дадоха дуото Васил Димитров и Латинка Трохарова с песен за картофа, народната певица Деси Николова и ФТА „Самоков”. Присъстваха и официални гости – проф. Светла Бъчварова, Йорданка Петрова – началник на Общинска служба „Земеделие” – Самоков, народният представител Радослав Стойчев, собственици на фирми в областта на картофопроизводството и преработването. Приветствие към присъстващите отправи кметът Вл. Георгиев. Деси Николова прочете поздравителен адрес от Живко Живков – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” – РА. „Трудолюбието  на стопаните от региона е предпоставка за производството на едни от най-вкусните картофи у нас” – се отбелязва в него с пожеланието да продължи опазването на родните традиции, които са национално богатство и предаването им на поколенията като безценен дар. Представители на различни фирми, предлагащи продукти и препарати за производство на картофи също имаха какво да покажат и да са от полза за фермерите.

Интерес предизвика научната конференция „Достижения в семепроизводството на картофи” със специалисти от Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив. Полезните съвети продължиха със среща-разговор, в която ще вземе участие доц. д-р Огнян Боюклиев от секция „Регионална и секторна икономика” към Института за икономически изследвания на БАН. Щафетата следобед поеха експерти от Министерството на земеделието и храните. На фокус в залата на хотел „Арена” попаднаха общата селскостопанска политика, обвързаното подпомагане и директните плащания за производителите. Първият ден от форума завърши с концертна програма на Поли Паскова. За неделя /18-ти ноември/ имаше предвидена бизнес среща с главни действащи лица – производители и фирми от бранша, съчетана с представяне на продукти и събеседване.

Желанието на мнозина самоковци, свързано с ден на картофите се сбъдна. Елена Бончева – представител на „Агрико” – България коментира, че на много места се правят подобни празници – Копривщица, Клисура, Трън и по-удачно от практична гледна точка би било те да се провеждат на ротационен принцип. В рамките на два дни се чу наблизо и далеч за самоковския картоф, а важни отговори получиха тенденциите, свързани с неговото отглеждане

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close