ОбществоРегионалниСамоков

Поклон пред Ботев, 144 години след гибелта му

„Самоков 365“

На 2 юни отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Днес се навършват  144 години от гибелта на големия поет, революционер, публицист и патриот.

По традиция в Самоков денят се чества при паметника на Христов Ботев, намиращ се в градинката срещу Туристическата градина. Обикновено глъчка оглася пространството, като приятен фон звучи фанфарен училищен оркестър, а малки ученици рецитират с плам патриотични стихове. Но не и тази година. Заради пандемия общоградското поклонение се отложи, но желаещи да положат цвете пред паметника на Ботев не липсваха.

Трибагреници развяха учениците от първи, втори и трети клас от СУ „Отец Паисий“, придружени от своите учителки. Венец пред паметника положиха председателят на ОбС Мая Христева и кметът Владимир Георгиев. Венец положиха и членовете на младежката структура на БСП. Сред присъстващите бе и народният представител от БСП Радослав Стойчев и общински служители.

И днес великият българин и загиналите за свобода и независимостта бяха почетени с триминутен сигнал на сирените точно в 12:00 часа. Всички присъстващи сведоха глава в знак на уважение и преклонение пред безсмъртния подвиг на националния герой Христо Ботев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close