Седмицата

Показно за женската сила в Самоков

protestЛюбен Спасов

В неделя за Самоков беше натоварен ден от към събития. В града се състояха ежегодното дамско рали по случай 8-ми март и протест в подкрепа на пребитата от цигани за 20 лева – Биляна Иванова.

Протестът в подкрепа на пострадалата майка беше организиран много бързо като организиторите са прителите и семейството на Биляна. Жители на Самоков излязоха на  мирен протест срещу престъпността не само от цигани, а по принцип. Мирният протест бе под надслов “Не на насилието! Да подкрепим Биляна Иванова” и се състоя на централния площад “Захарий Зограф”.

Полицейското присъствие по време на протеста беше засилено, но за щастие не се стигна до инциденти.

Осен Биляна, думата на микрофона взеха и други пострдали от цигани в града, а и гражданите можеха да вземат отношение. След протеста, като извод може да се каже, че кражбите и побоите са ежедневие за града.

Самата Биляна споделя – „В момента съм развълнувана и същевременно доволна, че имам такава силна подкрепа от моите съграждани. Просто наистина не очаквах хората така да се събудят от този дълбок сън дето сме изпаднали. Има много, които просто не смеят да кажат, а не трябва да се крие.“ След Биляна пред насъбралите се граждани говориха организаторите на протеста, като те се обединиха в искането си за граждански патрул, който да пази гражданите от такива нападения, особено нощем.

След това думата имаха и други жертви на побой, които със сълзи на очи разказаха какво се преживели и призоваха хората да не се страхуват, а да се даде гласност на всичко това, за да има промяна. Една от пострадителите споделя – „Преди 4 години аз и дъщеря ми се прибирахме, като в същото време върху нас се нахвърли Янко Ивов Ангелов. Той започна да влачи дъщеря ми по тротоара, защото не можеше да й вземе чантата.“

Много  възмутени граждани също се включиха в разговора, като всички се обединиха около тезата, че положението е нетърпимо. „Тези случаи са почти ежедневие. Всеки, който се разхожда по улицата, може да стане жертва. Трябва да има бърз и справедлив процес, а не хора, направили самопризнание, да бъдат пускани срещу гаранция от 200 лева – животът не струва толкова“ – коментират те.

Проблемите с циганите в града са толкова навързани, че за момент протестът се измести от главната тема и отиде в кражбата на ток и дърва. В опит на водещия да върне темата за насилието тълпата го прие за защита на малцинството и се получи леко напрежение. Като цяло обаче протестът премина спокойно и нормално. Исканията на гражданите ще бъдат внесени в общината с надежда за промяна. От организаторите споделят, че ще има още протести, не само в Самоков.

Като единственото отрицателно нещо в протеста, някои жители изтъкнаха бройката на гражданите, които  са на плошада. „Трябваше да сме повече сега и вбъдеще трябва да сме по – единни“ – изкоментира на микрофона една от взелите участие в дебата, а в тълпата се коментираше – „Ако беше пребита циганка, сега тук нямаше да може да се минава свободно”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close