ОбществоРегионалниСамоков

Показаха новозакупената апаратура за над 100 хил. лв. в МБАЛ – Самоков за Световния ден на здравето

„Самоков 365“

В самоковската болница показаха новозакупената апаратура по повод 7 април – Световен ден на здравето. Съвременната медицинска техника е закупена със средства от община Самоков в края на миналата година. Тя възлиза на стойност над 100 хил. лв.

Автоматична система за определяне на химични и физични компоненти в урината на стойност 58 хиляди бе закупена през месец октомври миналата година. Автоматичният уринен анализатор изследва химичните компоненти в урината – белтък, захар, кетони, относително тегло, ПХ на урината и др. Има допълнителен модул с камера с висока разделителна способност, която дифернцира формените елементи в урината – бактерии, епителни клетки, различните видове кристали и т.н. Това помага за диагностика на заболявания на бъбреците в ранен стадии, за проследяване на различни заболявания, при които се засягат бъбреците се установява рано. Такива апарати има на много малко места в българия, основно в университетски болници.

Другият нов апарат, закупен за лабораторията, е кръвно – газов и електролитен анализатор на стойност 54 хил. лв. Това е част от апаратурата, закупена за нуждите на лечебното заведение по време на пандемията за обслужване на целия поток пациенти от болнична, доболнична помощ и интензивен сектор. Апаратурата е холандско производство, много висок клас. Прави изследванията с голяма точност, като при тежки заболявания проследява и елекролитите, което е от особено значение за диагностиката и последвалото лечение на пациентите.

Управителят на МБАЛ – Самоков, д-р Красимира Ковачка приветства всички лекари, сестри и служители в сектора на здравеопазването и им пожела здраве и много успехи във високохуманната професия по случай 7-ми април – Световен ден на здравето. Тя изрази своята увереност, че всички те могат да отговорят на предизвикателствата на времето и на очакванията на хората за модерно здравеопазване и висок жизнен стандарт, за достъпна и качествена медицинска помощ.

Кметът Владимир Георгиев поздрави всички медицински работници по случай професионалния им празник. Ангажира се общината да продължи да подпомага закупуването на нова техника, ремонти на сградния фонд и осигуряване на по-добри условия за работа и грижа за пациентите.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close