ОбществоРегионалниСамоков

Пожарникарят Иван Клисуранов извади кръста от Искъра

Анна Манова

24- годишният пожарникар от Самоков Иван Клисуранов успя да извади кръста на Йордановден от река Искър. Въпреки множеството забрани от страна на правителството ритуалът по „спасяването“ на християнския символ се проведе на много места в страната. Хора не липсваха и на празника край река Искър в Самоков, но техният брой, спрямо изминали години, бе значително по-малък.

Смелчаци да се напреварват в студените води на реката не липсваха. Множество млади мъже с готовност се приготвиха да скачат за кръста. Ритуалът бе организиран от Архиерейското наместничество, воден от архиерейския наместник отец Михаил Колев. Отец Колев по традиция освети кръста. На събитието присъстваха и местните патриоти от КЛИО „Чакър войвода“, които по традиция бяха премененни в носии и с гръм дадоха старта на момчетата, решени да се включат в Богоявленския ритуал за здраве. Най- бърз сред тях се оказа Иван Клисуранов, който поведе мъжкото хоро в студените води на река Искър. Той си направи чудесен подарък в аванс ден преди да отпразнува своя имен ден. Клисуранов е пожарникар по професия и за трета поредна година се включва в ритуала, като тази се оказва късметлийска за него.

„Пожелавам на всички българи да бъдат живи, здрави, много щастливи и обичани. И нека новата 2021 година да бъде много по-добра от предходната!“, сподели Клисуранов минути след излизането от водата.

Той получи бродирана риза, икона и парична сума, връчени му лично от кмета Владимир Георгиев. За останалите смелчаци имаше икони.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close