БоровецОбществоРегионални

Пожарната в Боровец остава… засега

Анелия Балабанова

Пожарните служби в Боровец и Пампорово няма да бъдат закрити, засега. Поне до края на зимния сезон. Това стана ясно в началото на тази седмица след срещата на финансовия министър Владислав Горанов с кметовете на Чепеларе – Славка Чакърова и на Самоков Влaдимир Георгиев. Тя беше организирана от премиера Бойко Борисов във връзка с въпросите на пожарната безопасност. В разговорите се включиха също зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Всички те увериха, че в следващите няколко месеца ще бъдат осигурени необходими ресурси за пожарната безопасност на територията на зимните курорти за нормалното протичане на активния туристически сезон. „Стигнахме до заключението, че оптимизационните мерки, които се предлагат не са достатъчно навременни” – коментира министър Горанов.

В крайна сметка, през следващите няколко месеца звената в Пампорово и Боровец ще продължат да функционират по начина, по който са го правили досега. „Според мен днешното решение е изключително точно и навременно, защото именно сега е моментът, в който подготвяме зимния сезон.То ще даде успокоение на всички туристи, на бизнеса и на гражданите, ще бъдат запазени и работни места” – каза кметът Георгиев. Сагата с това дали ще има или не Пожарна в Боровец изглежда приключила, поне на този етап. Ръководителят на службата Даниел Ласкин съобщи, че при тях все още нищо черно на бяло няма, но се очаква това да стане в най-кратки срокове.

Отново трябва да се отбележи, че зимните ни курорти, конкретно Боровец, имат нужда от служби ПБЗН целогодишно с оглед сигурността на туристите и обектите. За да се избегнат инциденти като този с горящия автобус от лятото. По този повод от общинското ръководство реагираха с категорично неодобрение срещу намеренията на МВР за закриване на Пожарните в Боровец и Пампорово. Те попаднаха в плана за преструктуриране заедно с още 10 служби в страната. Позицията на министър Валентин Радев се потвърди и при срещата на зам.-кмета Люба Кленова с министъра на туризма – Николина Ангелкова. Ръкавицата беше хвърлена към общините и започнаха да се обсъждат различни спасителни варианти. Припомняме, че след последното заседание на ОбС-Самоков се прие декларация с придружаващо писмо от името на всички общински съветници. Стигна се и като компромисен вариант Общината да поеме издръжката на сградата, възлизаща на около 7 000 лв.

Противопожарната служба в Боровец е създадена и съществува като такава от 1988 г.,  след големия пожар в хотел „Мусала” , който взема и човешки жертви. Към настоящия момент тя обслужва също селата Радуил, Марица, Гуцал, както и големи горски територии, включително такива на територията на НП „Рила”. За да бъде осигурено ефективно пожарогасене на тези обекти, особено през зимата, са необходими най-малко 30 минути, до 1 час, при условие, че пътят Самоков – Боровец е проходим и няма паднали дървета на пътното платно. Това беше само един от мотивите в подкрепа на това РСПБЗН-Боровец да запази своя статут.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close