Култура

Под „Ритъмът на планината”

ritymyt na planinataАнна Манова

За четвърта поредна година на територията на град Самоков ще се проведе младежкият фестивал под надслов „Ритъмът на планината”. Организатори на събитието са Liberty Records и Младежки парламент Самоков, с подкрепата на Община Самоков и Асоциация „Родители”. А датата, на която ще се състои фестивалът, е 13 септември.

За мероприятието няма вход, но се очакват много изненади. Тази година организаторите са заложили на иновативен подход, като основният замисъл е запазен. През изминалите три години фестивалът залагаше предимно на разнообразната музика, представена на открито. Къде, ако не в нашия град е най-подходящо да се движим под „Ритъмът на планината”?  Тази година обаче се залага и на нещо съвсем различно – 18 работилници по изкуства, спорт, екология и образование през деня и музикален концерт вечерта. Или както самите организатори дефинират подхода си: „Атрактивна комбинация от деня и нощта, слънцето и луната, спорта и забавлението, игрите и ъндърграунд културата, за да се пренесат присъстващите в пространство, изпълнено с активно движение, артистичност и креативност”.

Тази година нововъведението на фестивала е т.нар „Фамилатрон”. Това е международен празник на семейството, здравословния начин на живот, културата и спорта. Движението се заражда във Франция през 1991 година и за 20 години се превръща в утвърдена практика за Европейския съюз. В България през 2009 година асоциация „Родители“ инициира голямо мероприятие в Южен Парк (София), което бързо придобива популярност като „Българският Фамилатлон“ и се разпространява в няколко общини – София, Горна Оряховица, Козлодуй, Димитровград, а вече и в Самоков.

За първи път младежка организация поема тази инициатива като основен координатор и реализатор в Община Самоков. Основният идеен замисъл на проекта е да се популяризира семейния спорт и активния начин на живот (култура, образование, спорт, екология) като инструменти за сплотяване на семейството и развиване на общността, в която водеща роля имат неправителствените организации и младежките клубове. Местните организации представят пред гражданите на конкретния регион своята дейност по интерактивен и увличащ начин, използвайки свои ресурси, потенциал и креативност.

Представянето на клубовете и на различните работилници за деца и семейства ще се случат  между 14:00 и 18:00 часа на територията на площада (От ДНА до Голямата чешма, от Автогарата до сградата на Общината). Всеки, който има желание, може да вземе участие в деня на фестивала, като за най-активните и атрактивните се предвиждат награди и томболи.

А вечерта ще има танци, хип-хоп и реге – запазва се стилистиката до сега. Или по-друг начин казано – традициите са си традиции! На сцената пред ДНА ще представят  Jahcoustix (Германия) и Zaffayah (Roots Rocket) , подкрепени солидно от Liberty, G.O.P. (R.T.F.) и I.M.P. и Yambadon, както и добре познатите на местната сцена: Capone, Sheezy и B.F., Baggy, Katty.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close