Самоков

Подаръци от Германия зарадваха децата от ЦСРИ-Самоков

„Коледа в кутия”

 

Добри хора от Германия зарадваха с подаръци за празниците едни от най-специалните деца на Самоков – тези от Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Макар и с известно закъснение, мечтаните от малчуганите играчки, музикални инструменти – йоника, микрофон и различни други изненади – гримове, пъзели, топка пристигнаха, за да внесат топлина в мразовитите дни и щастие в детските сърца. Началото на тази приказка поставят Светлана Кампс и хора около нея прегърнали идеята, за да се превърне тя в реалност.

„Преди Коледа получих предложение от българка живееща в Мюнхен-Германия – Светлана Кампс, децата, които посещават ЦСРИ – Самоков да бъдат включени в “Коледа в кутия”. Написахме писмо с желанията на децата, изпратихме го …и на 12.01 2017 г. реченото беше сторено. Получихме кутиите красиво опаковани и адресирани персонално до всеки един от малките получатели”  – разказа управителката на Центъра Димитрина Миленкова.  В допълнение споменава, че
акцията се провежда за седма година поред и вече е под егидата на Българска православна църковна община “Св. Климент Охридски” в Мюнхен. Списъкът с писмата до Дядо Коледа се съхранява в църквата, откъдето дарителите могат да почерпят вдъхновение. Организацията не е чак толкова проста – хората носят кутиите с подаръци, но предстои сортиране, опаковане в кашони, надписване, товарене – и за това също се търсят доброволци. Представете си само еуфорията, суматохата и радостното шумолене, докато работата върви. Всички са радостни и нетърпеливи, за да станат нещата максимално бързо. Крайният резултат си заслужава усилията.

До 18 декември включително са събрани 361 поименни подаръка и пакети с вещи и продукти от първа необходимост. В каузата се включват църквата в Мюнхен, българските училища  „Паисий Хилендарски” и  „Дора Габе” в града, училищата  „Христо Ботев” в Аугсбург, „Васил Левски” във Франкфурт. Пристигат колети и от други места – Нюрнберг, Кьолн, Берлин. Идва време за придвижването на пратката. Тя тръгва към България веднага след Коледа с дарен транспорт на фирма DSV Road България, чийто управител е Янислав Тотев. Многобройните подаръци потеглят към крайната  си дестинация – Самоков и селата Скутаре, Брацигово, Крумово,  Кичево и Русаля. Те дойдоха на 12-ти януари. Така десетки самоковски малчугани изживяха своята „Коледа в кутия”, изпълнена с радост, очакване и много незабравими моменти.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close