ОбществоРегионални

Поглед назад към изминалите 365 дни, какво ни донесе 2019?

Анелия Балабанова

Изпратихме 2019 г. подобаващо – с масово пазаруване по магазините, като за последно. Случаен наблюдател би заключил не без основание, че може би идва края на света. Както и да е – българите и в частност самоковци сме свикнали да си угаждаме, особено по празници. Какво всъщност ни донесе изминалата година? За някои с нея приключи още едно цяло десетилетие, а според други това ще стане едва след края 2020. При всички случаи обаче тя затваря поредните 365 страници на книгата „Живот”. Част от тях бяха изпълнени с проблеми и предизвикателства, а останалите – с надежди и очаквания. Още със самото й начало стартираха проявите за 160-годишнината на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”, които продължиха през всичките 12 месеца.

Имаше и други поводи, които си заслужава да се отбележат – 110 години от рождението на Георги Белстойнев  и 125 години от това на Наум Хаджимладенов. Годишнините, почетени с юбилейни изложби разнообразиха календара от прояви и културни събития. Някъде по това време председателят на ОбС-Самоков Силвия Стойчева освободи поста и стана част от ЦИК. Овакантеното от нея място беше заемано на ротационен принцип до края на мандата. Следите на ежедневния ритъм ни отведоха до месец май, който освен традиционните вълнения покрай абитуриентските балове и Освобождението на Самоков /14-ти май/ ни предложи и евроизбори. Те се проведоха на 26-ти май, а безспорната изненада на местно ниво беше открояването на ДПС като трета политическа сила.

С края на евровота започна подготовката за местните избори, а наближаващото лято разгорещи страстите. Извън политическите събития  за първи път жена – Ивелина Дренска застана начело на Пожарната в Самоков. Колеги и всички самоковци и пожелаха успех и по-малко произшествия. Под жарките слънчеви лъчи отвори врати „Белчински извор”. Още в първите дни СПА комплексът определено успя да предизвика интерес, внимание и любопитни погледи.

Есента се оказа „златно” време за някои. Представители на двете основни политически сили – БСП и ГЕРБ влязоха в оспорвана битка на местния вот. Изчакваха се до последно резултатите и в крайна сметка Вл. Георгиев спечели трети кметски мандат без балотаж. Изненада се оказа отсъствието на знакови политически фигури от настоящия Общински съвет, както и мястото на ОБТ „Български лейбъристи” като трета политическа сила в местния парламент. Изборите за местна власт бяха белязани от безпрецедентно купуване и продаване на гласове. Заслужава си да се отбележи и детронирането на ветерана Крум Георгиев от кметското място в Бели Искър. Изборите минаха и заминаха, а след тях останаха изводите и коментарите. Кой? Къде? С кого и на кого? Въпроси, които тепърва ще търсят своите отговори.

През изминалите 365 дни на 2019 всеки имаше своите малки успехи, надежди и разочарования в спорта, образованието, културата, политиката и обществения живот. Серия събития ознаменуваха 55-годишнината на „Самел 90” АД. С изложба и документален филм пък бяха отбелязани 190 г. от рождението на Никола Образописов и още, и още. Първите зимни дни сюрпризираха самоковци с нови, по-високи сметки за вода. Оказа се, че тихомълком цената е повишена с около лев от ноември месец, но така и никой не е разбрал. Всички пихме по една студена вода. Защо ли? Имаше протести пред местното ВиК дружество, но за момента без конкретен резултат. След декемврийското заседание на ОбС-Самоков се оказа, че ще плащаме и по-висока такса смет. Съпричастност към редица благотворителни инициативи – в подкрепа на Божидар Етрополски, Асен Тотев и грижа за природата белязаха изминалите 12 месеца. Малки спечелени битки в името на това да заживеем на едно по-хубаво и приятно място. От всички нас зависи това да се случи. Може би през 2020 г., която идва с нови надежди, вяра и очаквания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close