Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Победителят от „Битката” Кристиан Шукадаров: „За първи път се впускам в подобно предизвикателство”

Анна Манова

Младият самоковец Кристиан Шукадаров е първият победител при мъжете в пилотното издание на състезанието „Битката”. Той е на 25 години и редовно тренира в залата. А участието в състезанието за него е проверка на собствените сили,  на това колко е издръжлив физически и психически. Записва се малко на шега, но с мотивацията, че се впуска в едно ново приключение, което му гарантира силен адреналин. Щастлив за него се оказва 26 номер, с който се явява в надпреварата. Самия той вярва в съдбата и късмета, защото е роден именно на 26 април. В момента Кристиан работи във фирма „Самел 90” и е щастлив татко на прекрасен 4-годишен син.

Кристиан, ти си първият победител при мъжете в състезанието „Битката”, провело се в началото на април в Доспей. Какво те провокира да се запишеш за участие?

Истината е, че записах малко на шега. Хареса ми идеята и каузата, като не съм предполагал, че ще има такава реализация. Не съм вярвал, че ще спечеля първото място, дори че ще стигна до финала. За първи път се впускам в подобно предизвикателство. Спортувам активно, но не всичко е да ходиш да тренираш в зала. Не се подценявах и се надявах, че възможностите ми ще стигнат да се класирам успешно в десетката. На арената видях доста здрави момчета. Ако имаше повече индивидуални игри може би класирането щеше да бъде друго. Според мен се справих добре.

Важно ли е човек да има добра физическа подготовка, за да се впусне в едно такова приключение?

По моя преценка – да. Доста от игрите бяха тежки и силови. За участието в тях се изисква издръжливост и подготовка. Конкуренцията беше сериозна. Необходима е доза й късмет. Аз вярвам в съдбата и късмета. Друго важно нещо, според мен, е силната психика, защото участието е наситено с адреналин. Само като се замислиш колко хора те гледат и как си в центъра на събитието в дадения момент и може да не издържиш психически. Много важна в такива моменти е и подкрепата от роднини и приятели. Брат ми Владимир беше през цялото време до мен и много ме подкрепяше. Останалата част от семейството ми също.

Необходима ли е стратегия в подобен тип игри?

Важно е да прецениш кога да запазиш сили и кога да се раздадеш на максимум.

Как ти се видяха игрите като трудност?

Някои от тях бяха сложни, други – не толкова. По моя преценка се справих добре. В една от игрите през втория ден взех надмощие, като грабнах всички точки. Това помогна за доброто ми класиране след това.

След това състезание би ли се записал за друго подобно или за „Битката 2”?

За момента не мога да съм категоричен, но защо не.

Какво ще кажеш на всички, които са се колебали дали да участват и са се отказали?

Нека не се колебаят, а да го направят. Изживяването е наистина уникално и забавно. Много близки почувствах хора, които не ги познавам, не съм общувал с тях. Подкрепата от хората е много нахъсваща, докато се състезаваш.  Благодаря на Станислав за организацията и като цяло за идеята. Пожелавам му успех с второто издание на „Битката”. Записванията за участие започнаха. Запишете се, може да се видим там.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close