Слайд категория

Плуване вместо фитнес

Ако се чудите как да разнообразите лятната ваканция на детето си, плуването е една добра възможност. По този начин ще съчетаете полезното с приятното. Ще сте спокойни, че хлапето ви е в сигурни ръце, далеч от пороците на улицата. Осигурявате му социални контакти и ако е достатъчно схватливо може да се научи да плува. Не на последно място ще се погрижите за неговото здраве чрез ползотворното влияние на водата. С плуване може да се свали някой друг излишен килограм като това важи не само по отношение на подрастващите, но и за възрастните. „Делфини” е един от прохождащите частни клубове в града, а Илиян Боруджиев е от инициаторите за неговото създаване. На какво се крепи ентусиазмът и желанието, с които учат децата да плуват? Проявяват ли интерес подрастващите към този спорт? Какви качества се изискват? Отговорите на всички тези въпроси потърсихме в личен разговор с треньора.

 

Г-н Боруджиев, плуването е нетрадиционен за Самоков спорт. Защо решихте да го популяризирате?

„Делфини” съществува от месец април. Тогава стартирахме дейността си. Идеята за създаването на клуба беше на баща ми, Георги Боруджиев. Дълги години е бил спасител, треньор по плуване. Общо взето целият му живот е минал между басейна и плажа. Доскоро той работеше на басейна в хотел „Арена”, където забелязва потенциала на съоръжението. То предоставя прекрасна възможност за децата на Самоков да се научат да плуват. Знаете Самоков е планински град и наблягаме предимно на зимните спортове. Опитваме се да развиваме и летни спортове. Басейнът в хотел „Арена” е нещо невероятно съоръжение, което за съжаление не се използва въобще. Когато и да отидете, надали ще намерите повече от пет до десет човека. Така възникна идеята за създаването на клуба. Децата в Самоков да започнат да спортуват нещо по-различно. Един спорт, който не е силов, няма традиции в града, но е много добър за детския организъм.

 

В какъв аспект е добър?

Плуването е спорт, за който не се изисква някаква физическа сила и данни – ръст, тегло, мускулна маса. Това е спорт на движението и е много по-различен от атлетиката или ските например. При него се натоварват абсолютно всички мускулни групи, но не се прекалява. Почти е невъзможно да се получат травми. Чрез плуването се развива дихателната способност, увеличава се обемът на дробовете. Същевременно с това се подобрява координацията между различните мускулни групи, между крака и ръце.

 

Препоръчително ли е хора със здравословни проблеми?

Да. Ще дам личен пример. Аз в момента съм с диагностицирана дискова херния и скъсан минискус. Кажете ми при това здравословно състояние кой друг спорт бих могъл да практикувам? Всъщност плуването е препоръчително за рехабилитация след операции и различни видове травми. Това е и един от начините да поддържаме тялото си в кондиция.

 

Как събрахте децата и как родителите приеха идеята?

Всичко започна с основаването на клуба. Чрез приятели, познати, от ухо на ухо, набрахме популярност. Преди да започнем първия курс аз направих среща с директорите на училищата в Самоков. На всички им беше обяснена идеята на клуба, програмата и абсолютно всички детайли по този курс. Не открих очакваната отзивчивост, което е странно за мен при положение, че се опитваме се да вкараме децата в залите, да ги приберем от улицата, да им дадем насока в живота. Ирена Коцева – бившата директорка на ОУ „Митр. Авксентий Велешки” се оказа единственият човек, който отликна на идеята и беше от самото начало „за”. Веднага, с готовност и желание сформира две групи, които завършиха успешно курса. Общо взето от 54 деца, накрая всички можеха да плуват и бяха доста щастливи при завършването.

 

Колко деца до момента сте обучили?

В първия курс, който организирахме обучихме 54 момичета и момчета. В момента имаме една група, която е от 12 деца, ако ги сметнем общо около 66 човека. Това не е никак малко за такъв млад клуб.

 

Какви цели си поставяте – професионално ниво на плуване или масовост?

Не. По-скоро заинтересованост и желание. Не си поставяме цели да изкараме следващия Петър Стойчев. Просто се опитваме да научим децата да плуват. С течение на времето те сами ще преценят дали имат желание да се занимават с това. Много от тях са се записали да тренират плуване по различни причини – защото приятелчето им се е записало, защото родителите са го накарали. Малко са тези, които започват да плуват, за да станат спортисти. Поне в началото. В последствие когато едно дете види, че има даденостите и желанието, то може да продължи заниманията. Да се насочи към големите професионалисти, които ще му дадат тези детайли, които ние също можем да дадем, но нашата насоченост не е това.

 

Колко са специалистите, работещи като треньори в клуба?

В момента съм само аз, поради това, че групата е малка. В началото на първия курс, който проведохме бяхме двама – аз и моят баща.

 

Имате ли желанието тези занимания да станат целогодишни, не само по времето на летния сезон?

Ами да. Това е идеята – да бъде целогодишно. Досега срещам разбирането на Общината в лицето на хотел „Арена”, които предоставят базата. Стига да има интерес, курсовете ще продължат целогодишно.

 

В кои дни и часове се провеждат заниманията и всеки ли би могъл да се включи в тях?

Обучението е обвързано с 20 учебни часа. Дните на провеждане са понеделник, сряда и петък от 10 до 11 часа сутрин. Защо казах 20 учебни часа? Ами това е една система на обучение, която вече не се използва, ако мога така да кажа. Има се за отживелица, но е наистина работещатата система. Това е методът лице в лице или тяло до тяло. Аз и останалите треньори сме постоянно във водата, заедно с децата. За съжаление по новия начин на обучение всичко протича отвън. Повярвайте ми – това не е начинът да пречупите едно дете, страхът му от водата. Доказано е, че при тези 20 учебни часа, при тази система, хора с фобия от водата започват да плуват. Това е най-краткото време, за което ние можем да гарантираме, че ще се получат резултати. На телефон 0895246355 желаещите могат да получат повече информация.

 

В коя възраст е най-подходящо децата да започнат да тренират плуване?

От една до три години и след това от 6.5-7 до 70. Ще попитате защо от една от три години? Ами ние, както знаете, преди да се родим живеем във водна среда. Бебетата до една годинка могат все още да дишат под вода. В тази възраст те не осъзнават страха от тази вода и е по-лесно за тях да го правят, дори инстинктивно. След три години вече започват да се осъзнават като личности и започват да градят този страх към водата, който е непреодолим, необясним и не може да се промени лесно.

Pluvane2 1

Колко време трябва прекарат децата в плувния басейн, за да излязат в едно по-голямо пространство?

Това е супер индивидуално. Въпросът, който повтарям на учениците е, че те винаги трябва да се страхуват от водата. Аз до ден днешен се страхувам от водата и влизайки в басейна, мисля затова, което наистина може да ми се случи във водата. Не трябва никога да се губи този страх. Относно големината на водоемите, всеки преценява какви са възможностите му. Ако някой реши, че може да плува, по-добре е да си мисли, че не може. Защото много хора мислят, че могат да плуват. Тръгват доста активно и в един момент осъзнават грешката си, но е вече прекалено късно.

 

Чисто като параметри басейнът в хотел „Арена” подходящ ли е за една добра подготовка?

Ами да. Не е олимпийски, но басейнът предразполага за добра подготовка при желание и организираност. Аз съм живял известно време в Испания и Англия. Мога да кажа, че в една Испания, която цялата е в плажове, басейните са препълнени. Вие отивате в един басейн и ви е трудно, защото в един коридор да плувате с още четири човека. Ако няма организираност, ред и дисциплина, мисията е невъзможна. Докато тук, при един празен басейн редът е встрани от нещата. Задачата е необяснимо сложна. Но не и невъзможна, нали?

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close