ОбществоРегионални

Пловдивчанинът Милан Христев взе Националната награда за фотография „Анастас Карастоянов”

Анна Манова

На 24 ноември, в художествена галерия „Проф. Васил Захариев”, се състоя първата церемония за връчване на Националната награда за фотографско изкуство на името на известния самоковец Анастас Карастоянов. Тя беше учредена тази година с решение на ОбС Самоков.

Исторически преглед на изкуството, наречено от самоковските пионери „светлопис” направи Невена Митрева – уредник в Исторически музей Самоков. Тя подчерта пред присъстващите значението на Самоков в историята на българската фотография, като припомни, че градът посреща Освобождението с четири фотографски ателиета. А четирима от известните фотографи са били кметове на Самоков. Несъмнено най-видният представител на това изкуство и занаят е Анастас Карастоянов – родоначалник на най-известната българска фотографска династия и син на първия български печатар – Никола Карастоянов. А учредяването на подобна награда с национално значение е почит към фамилията на Карастоянови и към цялостния им принос към българската фотография.

 

Наградата за 2017 година се присъжда в категория „Черно-бяла портретна и стрийт фотография”. Решението за удостояване с наградата беше взето от жури с председател Владимир Георгиев – кмет на Самоков и членове – проф. д-р Атанас Кънчев, доц. Никола Лаутлиев, доц. Петър Абаджиев – преподаватели по фотография. В рамките на три месеца желаещите да се включат имаха възможността да подберат по пет от най-добрите си работи. За този период постъпиха 317 фотографии от цялата страна, като журито определи селекция за финалната изложба от 65 фотографии на 41 автори. Преди да пристъпи към награждаването и обявяването на първите носители на престижното отличие доц. Абаджиев подчерта, че е приятно изненадан от качеството на това, което е видял като фотографии. „В тази зала виждаме силата на черно-бялата фотография. Виждат се личното послание на фотографа, идеята и емоцията. Трябва тази изложба да бъде показана и в други градове. И ще остане единствената изложба в България, която е изцяло черно – бяла. Журито беше единодушно в основните критерии за избор. И тримата носители на наградата са равностойни. Предимство при избора за това кой на кое място да е взе един допълнително поставен от нас критерии – социалният елемент”, разясни мотивите за избора си доц. Абаджиев.

Първият носител на наградата за фотографско изкуство на името на Анастас Карастоянов е Милан Христев /Пловдив/. Той получи грамота, статуетка под формата на фотоапарат, книгата „Златен извор” и сумата от 1000 лв. След него на второ място беше класиран Юлий Василев /Шумен/, който получи грамота и сумата от 500 лв. Tой не успя да си вземе наградата лично, защото в същия ден откриваше собствена изложба във Варна. Третото място – грамота и парична премия от 300 лв. получи Златко Латев /с. Славяново, общ. Харманли/, който се появи с интересна носия.  Беше връчена и една поощрителна награда за най-добрия млад фотограф, участвал във финалната селекция. Тя беше за самоковеца Константин Тръпчев, който получи смартфон. Всички останали участници във финалната селекция получиха грамоти за участие. На финала кметът Георгиев благодари на журито и участниците за подкрепата и подчерта, че с учредяването на наградата се поставя началото на едно национално значимо културно събитие, което ще бъде фактор в съвременното фотографско изкуство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close