ОбществоРегионалниСамоков

Пленер и изложба подготвят творците от школата на Бойко Павлов

„Самоков 365“

Националният дарителски фонд „13 века България“, Сарафската къща и Школата по изобразително изкуство, с ръководител Бойко Павлов, организират септемврийски пленер и изложба на открито. Официалното откриване ще се състои на 7 септември от 17:30 часа във възрожденската атмосфера на Сарафската къща.

Участници в двудневния пленер „Когато четката целуне листа“ ще бъдат младите възпитаници на Бойко Павлов. Темата на пленера е „Цветовете на планината“. След практическите занимания участниците ще подредят изложба „Светлина от цветове“ на открито. В изложбата младите любители на изобразителното изкуство ще представят създадените от тях творби през лятото на 2021 г.

Детската школа по изобразително изкуство на Бойко Павлов е създадена преди повече от 11 години. Живописните картини на неговите възпитаници отразяват богатото културно наследство на Самоков и прекрасната природа. Уникалното в дейността на школата е рисуването върху гранити от Рилската обител. Знаков етап от творчеството на младите самоковски художници и техния ръководител е изографисаният пирамидален камък с лика на Свмч. Св. Симеон Самоковски – покровител и пазител на град Самоков. На всяка една от страните на гранита са изписани моменти от битието на светеца и неговото лобно място – Бельова църква.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close