Култура

Пленер в Братислава с участието на читалище „Младост”

Този месец самоковския художник Иван Шуманов – секретар на читалище „Младост“ и ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” взе участие в 19 – ти международен пленер в Моймировце – Словакия. Поканата към Иван беше отправена от Българския културен институт в Братислава – Словакия в лицето на директора Елена Арнаудова.

  Plener По-рано (през 2010г.) в българския културен център и отново с изключително съдействие на г-жа Арнаудова беше осъществен културен обмен с участието на съставите от читалище „Младост“, които представиха богата музикално-танцова програма и изложба на школата по рисуване, както и работи на техния ръководител.

Участниците в пленера в Моймировце (до гр. Нитра) – Словакия работиха 7 дни, като бяха настанени в приказната обстановка на замъка там при чудесни условия за работа и невероятното гостоприемство на началника на замъка – Щефан Бугар и невероятната Ярмила Велка, която организира този пленер вече 19 издания.

16 художници от Русия, Украйна, Полша, България, Холандия и Словакия рисуваха в замъка и обмениха идеи, творчески мнения, запознаха се с културите на колегите от различни държави. В програмата бяха включени и културно посещение в град Нитра, а българската група успя да разгледа и Братислава.

   На откриването на изложбата присъстваха и управляващият посолството на България в Словакия Маргарита Ганева, Елена Арнаудова – директор. Много изкуствоведи, художници, културни дейци, журналисти, дипломати, приятели на творците и граждани, имаха възможност да се убедят, че мисията на художниците – да са посланици, мостове, свързващи светове, хора, идеи, духовно и материално, е непреходна.

Иван Шуманов не скри суперлативите си. „Искам да благодаря чрез вестника за перфектната организация, за милото и топло отношение от страна на организаторите и най-вече на Елена Арнаудова, която ни посрещна като организира всичко за пътуването ни непрекъснато държеше връзка с нас – дори и след нощта, когато пътувахме” – заяви той.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close