Седмицата

Платно с дупки или платно в дерето? Това е „изборът”, ако пътувате за Ихтиман и Костенец

samokov-ihtimanПРЕСЦЕНТЪР АПИ

София

 Софийска област е известна с отвратителното състояние на пътищата си. Самоковска община също. И за да не бъдем голословни, директно назоваваме кои са – всички посоки извън Самоков – София, Дупница, Костенец, Ихтиман.

Поводът за поредния ни сигнал към Агенция „Пътна инфраструктура” е състоянието на пътя Самоков-Ихтиман, както и отсечката между Самоков и Костенец, но през Боровец и Радуил.

Миналата година се предприе частичен ремонт на Ихтиманския път, но към днешна дата ситуацията върви от зле, към по-зле, към трагично. Стойността на това кърпене беше „скромните” 2 млн. лева.  Отново по платното са зейнали огромни дупки, което поставя под въпрос колко качествен е бил самият ремонт.

От друга страна пътят към Радуил е с едното платно в дерето. Огромните свалачища са следствие на дългодишно неглижиране на проблема и поставянето само на предупредителни ленти по трасето.

Представяме ви директно какво отговориха от АПИ на въпроса на „Самоков 365” кога ще се ремонтират двата пътя – Самоков-Костенец и Самоков-Ихтиман.

„Рехабилитацията на 86 км от път II-82 Костенец-Самоков-София  от км 0 до км 86+100 е включена в проектосписъка с проекти за финансиране по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. При осигурено финансиране от програмата се предвижда целият второкласен път да бъде основно ремонтиран, включително и участъка Самоков-Радуил. Индикативната стойност на проекта е близо 56 млн. лв. В момента се изготвя проект за основен ремонт на път II-82.

Областно пътно управление – София и пътноподдържащата фирма полагат усилия за своевременното запълване на възникналите единични пукнатини и деформации на настилката в участъци от път II-82 Костенец-Самоков-София и път III-822 Самоков-Ихтиман, за да се подобри тяхното състояние. В средата на май т. г. бе изкърпена пътна настилка с площ около 100 кв. м на път ІІ-82 к.к. Боровец-Самоков-яз.“Искър“ – в участъка от км 28+100 до км 62+500, за близо 4000 лв. с ДДС.

През 2014 г. на път ІІІ-822 Самоков-Ихтиман 0+000 до км 35+700 са извършени ремонтни работи с цел подобряване на отводняването и състоянието на пътната настилка за близо 2 млн. лв. Средствата са осигурени с постановление на МС №19 от 07.02.2014 г. Извършено е профилиране на банкети, почистване на окопи, частични ремонти на пътното платно с машинно полагане на асфалтова смес, укрепване на речното дере с габиони, почистване на водостоците, монтаж на нова стоманена предпазна ограда.

След извършения ремонт на път ІІІ-822 Самоков-Ихтиман значително е подобрена неговата проходимост, но за цялостното подобряване на технико-експлоатационното му състояние е необходима рехабилитация, която ще бъде предприета при осигуряване на финансов ресурс”

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close