БоровецОбществоРегионални

Платеното паркиране в Самоков- мит или реалност?

Анна Манова 

От началото на месец октомври от страна на местното ръководство интензивно се обсъждат варианти за обособяване на зони за платено паркиране в Самоков и Боровец. Основната цел е да бъдат обхванати улици и паркинги, които са проблемни и върху тях по този начин да се упражни контрол по спазване на Закона за движение по пътищата. Дали това ще проработи е съвсем друг въпрос. И дали създаването на „синя зона”, която да бърка директно в джоба на самоковци, а и не само, няма да доведе до по-лоша пътна обстановка? И доколко може да се слага под общ знаменател курорт и населено място също остава да бъде изяснено.

С урбаниста Ангел Бондов решихме да направим едно проучване, което е фокусирано върху паркоместата, намиращи се в централна градска част, начина на паркиране и решенията. За целта той изготви две схеми, които да онагледят ситуацията. Оказва се, че общият капацитет на паркингите в центъра на града може да събере около 440 коли. Като тук не се включват спрелите автомобили по протежение на доста улици и паркиралите след знака за забранено паркиране и престой. Приблизително това са още около 100 коли и така общият им брой става 540! Ако приемем хипотезата, че след въвеждане на „синя зона” броят им ще се редуцира поне на половина, заради таксата, то тогава е логично да се запитаме къде ще паркират. Това от своя страна автоматично ще доведе до по-голяма анархия с движението по улиците и тротоарите, защото хората, които са свикнали да се придвижват с автомобил или просто им се налага няма да се откажат от това удобство. Напротив – ще търсят други варианти.

Ако предложим, че от тези споменати 540 автомобила 90% са на самоковци / в т.ч и хора от селата/, то тогава не се ли ощетяват финансово тези, които живеят тук. За Боровец вариантът „синя зона” е далече по-удачен, защото там основните посетители са туристите, които е редно да заплатят за подобна  услуга. Определяне на нови места за паркинги също не е решение, според Бондов. „Създаването на повече паркинги не е необходимо, те и сега са достатъчно на брой. Предприемането на мерки, свързани с автомобилното движение също не са решение. И веднага ще дам един пример: новият паркинг при Историческия музей, който „реши” проблема. Само че не този с паркирането, нито пък този с пешеходците. Отделен остава въпросът, че ако имаш работа за кратко на центъра с кола, за около 10-15 минути, пак ли трябва да си заплатиш за престоя? Не е ли време да се помисли за смислени и съвременни мерки, свързани с мобилността и осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение, майки с колички и т.н? Отново ли цяла зима няма да се чистят тротоарите?”, пита Бондов.

Свидетели сме и на един друг момент – отрязването съвсем съзнателно на знака „Забранен престоят” на ул. „Хан Кубрат” и ул. „Димчо Дебелянов”. Освен това все още не е ясно дали там където има знак, че при неправилно паркиране автомобилът ще се задържи със скоба и подлежи на глоба от 10 лв., реално се случва.

„Вместо да се мисли в посока ощетяване на самоковци и създаване на „синя зона”, защо нарушителите просто не се следят и не бъдат глобявани?”, заключава урбанистът Ангел Бондов.

Оставаме да следим развитието на темата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close