ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Планува се общинският пазар да бъде благоустроен

„Самоков 365“

Община Самоков подготвя идеен проект за реконструкция и благоустрояване на общинския пазар.Общата концепция, върху която работи проектантският колектив е обновяване на съществуващите постройки, изграждане на по-големи пешеходни пространства, поставяне на покривна конструкция и обособяване на зоната със сергиите.

Друг компонент от проекта е да има възможност пространството на пазара да може да се затваря и да бъде охраняем. По този начин наемателите на сергиите ще имат възможност да оставят стоката си там, вместо да я извозват и докарват отново всеки ден. Идейната разработка е на етап обща концепция за благоустрояване. Все още предстои да бъдат уточнени детайлите по разположението и видовете сергии, обособяването на търговските обекти и площите към тях, оформяне на входно-изходните пространства, както и обособяване на зони за отдих.

На обсъждането на идейния проект присъства кметът Георгиев, главният архитект на община Самоков Клинчева и инж. Перфанова. Проектантите бяха подготвили за представяне на вече реализирани от тях проекти за пазари в други градове, като визия и концептуално решение на сходни ситуации. Всеки от тях направи забележки за изготвената база, както и за някои от ситуационните решения. На база на изяснената идейна концепция ще бъде изготвено заданието за проектиране и ще бъде възложено изготвянето на техническия проект.

С реализацията на проекта Общинския пазар ще запази автентичния си изглед на пазар, но ще бъде с много по-добра визия, по-удобен и комфортен за търговци и клиенти и със значително подобрена функционалност. Разходът за проектиране ще бъде заложен в бюджета за следващата година.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close