ОбществоРегионални

Планинарите от ТД “Рилски турист” с устремен поглед към нови върхове

Младежка организация на ТД “Рилски турист” – Самоков​
През 2019 година членовете на ТД “Рилски турист” – Самоков, отчетохме редица събития в посока популяризиране на дейността на дружеството, както и посещение от 100-те Национални обекти на България до изкачване на емблематични върхове и екскурзии. Съвместно с други туристически дружества от страната и чужбина бяха организирани и отбелязани съвместни мероприятия, като изкачване на вр.Църноок с височина 1881м. на планина Дукат, Босилеград – Република Сърбия. Едно от многото емблематични, но от запомнящите се, е съвместното ни участие с Трънското ТД, където изкачихме вр.Руй с височина 1706м.
През 2019 година от приети покани, участвахме в редица събори и мероприятия, като най – запомнящо се е дипломното ни участие в събор Славчето, Сърбия, от където имаме 2 грамоти за Туристи първенци.
Организирано отбелязахме Денят на Ботев – вр.Околчица, както и Денят на Независимостта, където се докоснахме до историята на местността Кървав камък, което бе отразена разширено в статия в местна медия.
Красотата на Банско и широката палитра от фолклор, диалект, традиции и магия от Пирин планина ни завладяха в цели два дни. Разкош от красиви носии, съчетано с богата фолклорна програма, Банско ни пренесе в магията на фолклорната песен и забава. Радостта, беше, когато за първи път посетихме село Ковачевица – там се разкри една застинала във времето приказка, градена от дърво и камък. Красотата на Родопа планина и старинните каменни къщи и калдъръмени улички разкриха скритата красота, съхранена и пазена над 200 години.
Не можем да не отбележим традиционното ни изкачване на вр.Мусла, 2925м. и новите ни постижения – вр. Ибър – 2666м. и Гоцев връх 2212 м.
​През годината над 40 нови участника взеха участия в годишната ни туристическа програма, като се организираха екскурзии от културно и развлекателно естество. Посетиха се градовете: Стара Загора, Сливен, Ямбол, Мелник, Гоце Делчев и др. Посетиха се манастири като: Черепишки, Гигински, Пенкьовски, Рилски и др. Нов обект БПЦ- на празника си, посетихме Манастир „Рождество на Пресвета Богородица” край ямболското село Кабиле. Видяха се внушителни по красота водопади, като най – запомнящ е Рилска Скакавица с пад от 70 м. Посети се и крепост „Момина кула” и Късноантична римска крепост „Цари Мали Град”. Посетените обекти с културна цел от Караново, Мездра, Котел, Жеравна и други дообогатиха историята и впечатленията на участниците.
​През новата програмна 2020 година ще посетим съседна Гърция, като изкачим вр.Митикас, 2912м, намиращ се в планината на боговете Олимп. В плана ни още влизат вр.Молдовяну /Румъния/ и посещение на Корабския водопад /Северна Македония/ с пад от 130 м. От българска страна ще изкачим за първи път вр.Кабул, 2531 м., като няма да пропуснем и отправените покани от други ТД. Ще останем верни на себе си и ще организираме нови походи и изкачвания на върхове, екскурзии и забавни мероприятия. ​През 2020 годнина ни очакват нови върхове, дестинации и много забавни моменти и нови дълготрайни приятелства!
 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close