Самоков

Плакети зарадваха самоковчетата, родени през 2016

Анелия Балабанова

В навечерието на Бабинден отново беше спазена традицията – момичетата и момчетата, родени през 2016, получиха плакети от Общината. На събитието присъстваха представители на общинското ръководство, д-р Светла Скелина – управител на МБАЛ-Самоков и д-р Пламен Спасов – началник на АГО. Усмивки озаряваха лицата на щастливите родители.

„Днес е ден да кажем едно голямо „Благодаря” на хората, които неуморно и денонощно се грижат за да се родят бебетата на Самоков живи и здрави. Благодарение на техния професионализъм и всеотдайност ние виждаме ежедневно усмихнатите и лъчезарни лица на нашите деца” – заяви в краткото си слово пред присъстващите кметът Вл. Георгиев. Плакетите  – червени за момичетата и сини за момчетата бяха връчени от зам.-кметовете Васил Сайменов, Сия Шехтанова, Люба Кленова и секретаря на Общината Ангелина Вангелова. Раздаването ставаше съобразно месеците, в които са родени мъничетата.  Поздрав с танц отправиха най-малките танцьори от ФТА “Самоков” с ръководител Борислав Искрев.„Къща без деца огън да я гори“, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето“. Това е най-голямото богатство, което притежаваме.  В знак на признателност към онези, които са помогнали на малчуганите да се появят на бял свят и родителите – хората, които ще ги отгледат и възпитат беше и организираното тържество.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. В много от самоковските села традициите все още се пазят.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close