Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Писателят и драматург Иван Димитров гостува с книгата си „Силата на думите” в Сарафската къща

Анна Манова

Писателят, поет и драматург Иван Димитров гостува в Самоков на 9 ноември /петък/ във възрожденската атмосфера на Сарафската къща.

Младият творец представи последната си книга „Силата на думите”, като поредица от гостувания в различни градове на страната. Както сподели самият автор пред събралата се аудитория, книгата представлява сборник с разкази, които следват обща сюжетна линия, без да са подредени смислово един след друг. На читателя остава да намери тънката връзка между тях, да си създаде собствен контекст или пък да ги чете съвсем самостоятелно.

Книгата е съставена от 90 на брой кратки разкази, които са с дължина между 1 изречение и няколко страници. Димитров предпочете да прочете част от разказите си, за да запознае присъстващите със своя творчески свят. Един от първите разкази беше именно „Силата на думите”, дал името на целия сборник. В него авторът акцентира върху това, че ако всичко, което изричаме ежедневно може да се материализира, то животът би имал съвсем различен облик, особено в объркания делник на възрастните. За децата би било много по-лесно, защото техният свят е чист и изпълнен с мечти. След това Иван Димитров на игрови принцип предложи на събралите се любители на писаното слово да посочват произволно число и той да изчита разказа, намиращ се под съответния номер. Освен проза, младият творец пише стихове. Също така свири на китара. Той успя да доближи самоковци до различните проявления на неговото творчество. И сподели вижданията си за съвременната драматургия и литература, воден от личния си професионален опит.

Димитров е лауреат на литературните награди „Чудомир”, „Яна Язова” и „София: Поетики”. По желание на част от присъстващите той изчете свои наградени творби. Романът му „Софийски дуети” е номиниран за престижната Европейска награда за литература. Негови произведения са превеждани на английски, френски, унгарски, сръбски и румънски. Като драматург дебютира в Бродуей /САЩ/ с пиесата „Очите на другите”. Номиниран е за „Аскеер” през 2015 г. за пиесата „Извънземното”. Срещата беше организирана от СНЦ „Коалиция за граждански проекти” и  Сарафската къща в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close