Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Писателката Светлана Туриаре с поредно свое гостуване в Самоков

Жанета Димитрова

На 19 април в Общинска библиотека  „Паисий Хилендарски“  се проведе среща-разговор с писателката Светлана Туриаре. Повод за поредното й гостуване в Самоков е представянето на най-новата книга – „Дългият път към спасението“. Срещата се осъществи по инициатива на руските клубове в Самоков – „Малахит“ и „Никола Даскалов“. Събитието е част от тазгодишния Маратон на четенето, организиран от Общинска библиотека  „Паисий Хилендарски“.

Художествено-документалната повест, Туриаре издава през миналата година. Всеки, докоснал се до тази книга, в която се преплитат елементи на пътепис и автобиография, не остава безразличен към историята на авторката. Това си пролича по встъпителните думи за повестта, с които представители от руските клубове запознаха гостите в залата.

Житейската история на Светлана Светлова-Туриаре е толкова интересна, че би накарала всеки да се докосне до книгата й. Самата тя е родена на брега на Черно море, в град Туансе, учи в Ленинград и Москва. Преводач е в Съветската мисия в тогавашното Кралство Йемен, превежда древно-арабска поезия. Интересното име, което прибавя към фамилията си с тире е с африкански произход. Идва от Махмуд Туриаре, политически емигрант и страстен борец за независимост на Сомалия, за който тя се омъжва. Ражда сина си Искандер Туриаре, заедно преживяват гражданската война, поход през пустинята и преплават с кораб Червено море. Звездата на 10-годишният ѝ тогава син изгрява на Международната детска асамблея – “Знаме на мира”, в София на сцената в НДК. Искандер получава музикално образование в България, а днес е оперен певец в Швейцария.

Животът си Светлана Туриаре посвещва на него, работи и твори за сина си. Запечатва общата им история в книга, която вече може да намерите в Общинска библиотека  „Паисий Хилендарски“.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close