Общество

Пилотен проект за здравни медиатори в Самоков и още два града

mediatori3Анелия Балабанова

В  хотел „Арена” – Самоков се състоя финалната пресконференция по проект „Подобряване на достъпа до здравни грижи за уязвими групи и общности чрез застъпничество и утвърждаване устойчивото развитие на добри практики на местно ниво”. Част от  него  е една пилотна практика, която се реализира в периода април-септември и във връзка с изпълнението  здравни медиатори работиха в две от отделенията – Детско и АГО на МБАЛ-Самоков.

„Като цяло проектът обхващаше три целеви области – Ямбол, София и Монтана. След обсъждания, три проведени форума, както и на национална среща в Министерство на здравеопазването, се разискваше къде да се проведат тези практики на здравните медиатори в България. Вариантите бяха това да се случи в болница, в Спешна помощ или в РЗИ. Разсъжденията наведоха на мисълта, че може би тази практика ще е най-успешна в болниците” – коментира координаторът за Самоков Дора Петкова.

В основата е Фондация „Здравни проблеми на малцинствата”, която от много години се занимава с най-различни политики за интеграция на малцинствата и по-специално със здравни проблеми на местно и национално ниво по тази тема. В основата е работата на здравните медиатори и „прохождането” на тази професия в България. Засега са в Самоков с тази дейност са ангажирани  двама души – Камелия Методиева и Георги Николов, които до момента се справят доста добре в работата си и са част от Националната мрежа на здравните медиатори. 469 са консултираните и регистрирани пациенти в трите града. От тях 187 в Самоков, 159 в Лом и 123 в Ямбол. Като постижение могат да се определят описаните казуси /29 на брой/, 269 направени АГ прегледи – 99 за Самоков, 90- Ямбол.

„Дано държавата да оцени това, което се прави по тези проекти и тяхната реализация да продължи и в бъдеще” – пожела кметът Вл. Георгиев. Като изключителна привилегия определи д-р Светла Николова работата на здравните медиатори в Детско отделение. Съвсем скоро предстоят нови инициативи. На 7 декември предстои заключителна среща в София с участието на представители от Здравното министерство.  Ще бъде реализиран и още един проект – най-вероятно на територията на село Ковачевци, насочен към превенция на  ХИВ/СПИН , хепатит и други заболявания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close