КултураРегионалниСамоков

Пианистката Диляна Христова планира „Завръщане в Самоков“ и международен музикален фестивал през август

„Самоков 365“

„И ний сме дали нещо на света!“ е много подходяща фраза за нашия китен град, който още от Възраждането е известен културен, светски и търговски център.

Културният проект „Завръщане в Самоков“ стартира с международен музикален фестивал „Жива вода“, организиран в съвместно сътрудничество между известната самоковска пианистка Диляна Христова и Община Самоков. Инициативата цели да покаже откъде са тръгнали някои наши съграждани, за да достигнат до световни върхове в своите професии.

В Самоков преди повече от 40 години започва шеметната кариера на малкото момиче Диляна, която познаваме от нейните емблематични за града ни пиано- концерти, превърнали се в своебразен музикален разказ за живота на пианистката. Интересен паралел е, че музикантката смята завръщането и пристигането в Самоков за съдбовно свързани. През далечната 1979 година в града пристига от Русия младата пиано педагожка Наталия Захариева. Именно тя запалва у Диляна първите искри на доживотната любов към музиката и поставя началото на виртуозната техника, с която пианистката удивлява музиканти от цял свят. Днес Наталия живее в село Радуил и върти къща за гости със същата сърцатост, с която е преподавала пиано в школата Васил Стоин. Макар семейството наскоро да е преживало голяма трагедия и домът им да е изгорял до основи, тя живо се вълнува от срещата със своята някогашна ученичка и усмихнато си спомня:

„Беше една такава мъничка и слабичка, а майка им бдеше над тях като орлица. Диляна все бързаше да седне да свири, та майка й често трябваше да я храни в устата.“

На въпроса дали помни коя е първата песничка, на която е научила Диляна, и двете възкликват в един глас: „Мила моя мамо“

Когато Наталия вижда видео клипове с изпълнения на Диляна, в очите й нахлуват сълзи и не спира да повтаря колко е щастлива, че миналото я е намерило по такъв невероятен повод. Няма търпение да дойде да чуе на живо концертите.

Фестивалът „Жива вода“ ще се проведе в град Самоков от 7 до 12 август. Повече подробности за изпълнителите и програмата ще публикуваме през следващата седмица.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close