Злободневно

Пешеходната пътека – днес е тук, утре я няма

peshehodna pyteka (2)Коментар: Анна Манова

Зебрата, това приятно африканско животно не се среща по нашите географски ширини, както и неговият „еквивалент”, „лежащ” по милите ни родни улици.  Оказва се, че подобието му под формата на пешеходна пътека също е на изчезване. На много места в града „зебрите” са „станали” и са си тръгнали безследно.

Пешеходните пътеки са едно от предизвикателствата за всички участници в движението. От една страна за пешеходците, които кога много решително, кога доста предпазливо минават по означения маршрут и стискат палци шофьорът отсреща да ги е забелязал и да е отчел тяхното желание за преминаване на пътя. От друга страна доста от шофьорите, взимащи се за безсмъртни, минават транзит и набързо през пътеките, понякога и демонстративно гледащи през прозорците на колите си пешеходците. Не са малко и смъртните случаи в страната, станали именно на пешеходни пътеки, заради безразсъдството на едни или бабаитлъка на други. Абе, странна порода сме ние – ни кон, ни кокошка!

Но най-интересен си остава фактът с „мимикрията” на зебрите в нашия регион и по-специално в някои главни участъци в града. Този феномен не е от днес. Всеки нов сезон се повтаря старата песен на нов глас. Снеговете и дъждовете отмиват без капка жал или усилие пътеките.  Най-осезаема липса на пешеходни пътеки се усеща в натоварените райони на града, един от които е бул. „Искър”. Става въпрос за горната част, малко преди бъбрековидното кръстовище, на завоя към СОУ „Отец Паисий”. На това място миналата година имаше поне три пешеходни пътеки, а днес няма и следа. Още повече, че е в близост до учебно заведение и ежедневно оттам пресичат нашите самоковски деца. А там, където има лек остатък липсва знак за наличието на пътека! Това прави участъка труден за пресичане особено на живеещите в този край на града.

Главен път без нито една пешеходна пътека – пълен абсурд.

Положението в централната част не е особено по-различно. На места пътеките изобщо отсъстват, а движението почти целодневно е натоварено. Причините са ясни – некачествени бои или пък разреждане с цел икономия, пропускане на основен момент – грундирането. Другото редовно оправдание е липсата на кадри или машината е една и тя е… счупена. Оправдания бол – решения – йок!

Но тези сухи факти не „топлят” живеещите на бул. „Искър”, например. Дела трябва, а не оправдания! Или по-малко дъждове… ама природа, можеш ли да я контролираш?! И съвест – можеш ли да си я приспиш?peshehodna pyteka (2)

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close