ОбществоРегионалниСамоков

Петър Чарийски представи изложба на живи миниатюри

Анна Манова

Самоковецът Петър Чарийски представи своя самостоятелна изложба на живи миниатюри. Официалното й откриване се проведе на 25 юни в Сарафската къща, където си дадоха среща възрожденската обстановка на пространството и богато разнообразие от растителни видове, разположени върху скали.

За представянето пред аудиторията, уважила събитието, се погрижи уредникът на Сарафската къща Марияна Лобутова. Това е четвърта подобна изложба, подготвена от Петър Чарийски, който е лесовъд. Той завършва Лесотехническия университет в София със специалност „Опазване на околната среда”, което обяснява интереса му в областта и неговата професионална насоченост. Първи стъпки в създаването на миниатюри Чарийски прави през далечната 1991 година. И така до днес продължава умело да представя своите оригинални творчески хрумвания във вид на дървесни композиции. Живите миниатюри представят красотата, родена от силата на природата и волята на твореца.

В настоящата изложба присъстващите имаха възможността да се насладят на голямо разнообразие от био видове, композирани върху скални повърхности. Бук, клек, едролистна липа, обикновен явор, полски ясен, планински бряст и габър са само малка част от изложените 29 експоната. Повечето от дървесните видове са от Самоков и региона. Сред разнообразието от дървета имаше и кактуси, които привлякоха вниманието на посетителите. Те са по-лесни за отглеждане и са ефектни.

Самият Чарийски поясни, че създаването на подобни композиции изисква време и търпение. А работата на твореца е свързана с това да следи природните форми и да ги копира.

„Всяка форма в природата е въздействаща. Самото съчетание между листата, клоните, дънера, скалата е комбинация, която ние не можем да си обясним, но на подсъзнателно ниво тя ни привлича. Природата сама ги подбира нещата, ние само може да я следваме. В Япония тази традиция е дълголетна и се предава от поколение на поколение”, подчерта Чарийски. И допълни, че е важно, човек да има познание и да е запознат кое дърво каква почва предпочита, за да може да се развива.

Преди да ги представи пред аудиторията ги отглежда в саксии, а есен ги сади в градината, за да са максимално близо до естествената си среда и да се каляват. В дома си има над 70 броя, а в Сарафската къща е показал по-малко от половината от тях.

Самостоятелната изложба на живи миниатюри ще бъде отворена за посетители до 30 юни.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close